Ga naar de inhoud
'Met hele gezin'

Fans kijken uit naar reünieconcert Acda en De Munnik: 'Eindelijk!'

Acda en De Munnik in 2016 bij de Vrienden van Amstel Live. Beeld © ANP / Kippa / Remko de Waal

Fans staan morgenochtend in de (digitale) rij om concertkaartjes te bemachtigen voor de langverwachte reünie van Acda en De Munnik. Zij maakten gisteren bekend in oktober op te gaan treden in de Amsterdamse Ziggo Dome. Saskia en Marieke zijn fans van het eerste uur en vertellen over de terugkeer van het kleinkunstduo.

Saskia Smeink uit Lemmer is al zo'n drie decennia fan van Acda en De Munnik. "Eigenlijk sinds ik ze voor het eerst hoorde. Ik vond het zó jammer toen ze stopten", zegt ze. "Maar ik ben blij dat ik ze weer eens kan zien. Daarom zal ik ook klaar zitten om kaartjes te bestellen zodra ze in de verkoop gaan."

Slaapliedje

Samen met haar man Robert is ze al 'een stuk of tien keer' bij optredens van het duo geweest. "Bij elke nieuwe theatershow gingen we kijken. Dat begon zo'n 28 jaar geleden. Toen waren we nog niet getrouwd. We woonden nog in Hilversum, dus meestal gingen we in Hilversum of Utrecht."

Saskia (51) kijkt het meest uit naar het nummer Slaapliedje, zegt ze, maar het is de vraag of ze het in oktober live te horen krijgt. "Want het is niet zo’n bekend liedje van ze. Maar het raakte me in het hart. Ik was net bevallen van onze zoon en Slaapliedje beschreef werkelijk alles wat ik toen voelde. Nog jarenlang kreeg ik tranen in mijn ogen als ik het hoorde."

Lopen tot de zon komt is een andere favoriet van Saskia. "Maar mijn man kijkt vooral uit naar Dag Esmee, dat vindt hij een prachtig liedje."

Die zoon is inmiddels 21, en hij is opgegroeid met het oeuvre van de zangers. "In de zomervakanties luisteren we het altijd in de auto, op weg naar Frankrijk of Kroatië. Vrijdagavond maken we er als gezin vaak een gezellige avond van... met hapjes en een wijntje, en dan kijken we vaak oude concerten terug."

Gezellig feestje

Hun zoon gaat ook mee naar het optreden in oktober. "We gaan denk ik met het hele gezin, inclusief zijn vriendin. Plus nog een paar dierbare vrienden. Het wordt vast een gezellig feestje."

Wat Saskia zo aanspreekt in de muziek, vindt ze moeilijk onder woorden te brengen. "De liedjes en de teksten raken me. Ze roepen een bepaald gevoel op. Het is gewoon heerlijke muziek. Het gekke is: als soloartiest luisteren we niet veel naar ze. Maar als duo, ja, dan gebeurt er iets met die stemmen en met de muziek."

Thomas
Lees ook:
Thomas Acda en Paul de Munnik weer samen als muzikaal duo

Dat laatste herkent Marieke Tibbe (43) uit Amersfoort ook. "Ze zijn los van elkaar natuurlijk niet de beste zangers van de wereld, maar met elkaar gebeurt er toch iets bijzonders. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Maar het zijn vooral de poëtische teksten die me altijd gegrepen hebben. Veel ervan zijn toepasbaar op je eigen leven."

Kaartjes al binnen

Marieke is ook al 'járen' fan. "Ik heb hun muziek echt grijsgedraaid. En nog steeds trouwens, al hun nummers staan in mijn Spotify-lijst. We kunnen ze eindelijk weer eens zien!"

Ze heeft de kaartjes al binnen, zegt ze. "Als je Spotify hebt, kon je gisteren al kaartjes in de pre-sale kopen. Ik volg ze ook op Facebook, dus ik wist dat ik er klaar voor moest zitten om 17.00 uur. Na tien minuten was ik aan de beurt en toen heb ik meteen toegeslagen."

Met wie ze gaat weet ze nog niet zeker. "Met mijn man in elk geval niet, want die houdt er helemáál niet van. Waarschijnlijk wordt het een van mijn zussen. We gingen vroeger weleens samen naar Acda en De Munnik kijken, dus dat wordt herinneringen ophalen. Ik herinner me een optreden in het Vondelpark in Amsterdam, dat was geweldig."

Vondelpark

Ze verheugt zich op Dag Esmee en Vondelpark vannacht. "Dat zijn mijn favoriete liedjes, ook vanwege de herinnering aan dat concert met mijn zussen. En ik hoop dat ze Ren Lenny Ren spelen, dat heeft zo'n lekkere melodie. Van het nieuwe nummer werd ik trouwens ook wel vrolijk."

En, voegt Marieke toe: "Ik hoop dat het echt leuk wordt. Ik wil graag zien en horen dat ze er echt plezier aan beleven. Het mooiste zou zijn als ze voor langere tijd bij elkaar blijven, en niet alleen maar voor de bankrekening komen."