Ga naar de inhoud
'Zeldzaam dichtbij'

Grote asteroïde scheert langs aarde, en jij kunt hem zien

Illustratief beeld Beeld © Getty Images

Haal zaterdag je telescoop of verrekijker maar tevoorschijn, want aan de hemel is een opmerkelijk verschijnsel te zien. Een asteroïde die groot genoeg is om in één klap een stad uit te roeien, vliegt dan tussen de aarde en de maan door. Dat gebeurt gemiddeld maar een keer per tien jaar, zegt NASA.

Vooropgesteld: geen zorgen. De asteroïde blijft op veilige afstand en zal de maan en de aarde niet raken, schrijft de Britse krant The Guardian. "Er is geen kans dat deze 'stadsmoordenaar' de aarde treft", zegt Richard Moissl, hoofd planetaire defensie van het Europees Ruimteagentschap. 

Maar het is wél een mooie kans voor wetenschappers om de ruimterots van dichtbij te bestuderen. "De nabijheid ervan biedt een geweldige mogelijkheid voor observaties." Astronomen van het International Asteroid Warning Network zien de langsvliegende asteroïde als een goede oefening in het beschermen van de aarde, voor het geval er ooit een gevaarlijke asteroïde wordt ontdekt die de aarde wél zou kunnen raken, zegt de NASA. 

Dat asteroïden langs vliegen is niet zo opmerkelijk. Maar volgens NASA is het zeldzaam dat zo'n grote asteroïde - wetenschappers schatten dat de diameter tussen de 49 en 90 meter is - van zo dichtbij te zien is.

De ruimterots, genaamd 2023 DZ2, vliegt eerst langs de maan, om een paar uur later langs de aarde te komen met een snelheid van 28.000 kilometer per uur. De asteroïde vliegt dan op iets meer dan 68.000 kilometer afstand langs. De laatste keer dat de 2023 DZ2 de aarde passeerde was in 2004, volgens het Near-Earth Object Coordination Centre.

Planeet
Lees ook:
Planeet met dezelfde afmeting als de aarde ontdekt

De vraag is natuurlijk: wanneer kun je hem dan zien? Neem de afstand tussen de maan en de aarde. Als hij over de helft is, wordt hij zichtbaar door verrekijkers en kleine telescopen.

Volgens het Near-Earth Object Coordination Centra bevindt de asteroïde  zich het dichtst bij de aarde rond 20.49 uur Nederlandse tijd. Die precieze tijd kan nog veranderen. En niet getreurd voor wie geen telescoop heeft: het Virtual Telescope Project zorgt morgen voor een livestream vanaf 00.30 uur Nederlandse tijd. 

Mis je hem deze keer, dan heb je over drie jaar wellicht weer een kans om hem te spotten. De asteroïde zal in 2026 weer onze kant op komen. Aanvankelijk leek er een kleine kans te zijn dat hij de aarde dan wel zou treffen, maar inmiddels hebben wetenschappers dat uitgesloten. 

Groene
Lees ook:
Groene komeet scheert langs aarde: 'Dwars door ons zonnestelsel'