Ga naar de inhoud
Geen verkrachting

Openbaar Ministerie in hoger beroep in stealthingzaak: 'Straf past niet'

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in een van de twee zogenoemde stealthingzaken die recent dienden. Stealthing is als een man tijdens de seks bewust zijn condoom afdoet zonder dat zijn sekspartner dat doorheeft.

Het gaat om de zaak waarin de 28-jarige Khaldoun F. uit Rotterdam werd vrijgesproken van verkrachting. Hij kreeg wel drie maanden voorwaardelijke celstraf voor dwang. Het OM vindt de straf niet passen bij de zaak.

Volgens het OM is er in deze zaak sprake van verkrachting en dwang waarvoor een hogere straf passend zou zijn. De officier van justitie zei tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank dat het een vorm van gedwongen onveilige seks was. Ze had een jaar cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De opgelegde straf viel lager uit, omdat de straf bij dwang lager is dan bij verkrachting.

Condoom ongemerkt afgedaan

F. had in augustus 2021 met het slachtoffer bij hem thuis afgesproken. Ze hadden elkaar leren kennen via een datingsite. De rechter oordeelde dat F. misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat zijn bedpartner in hem had gesteld en nam het hem kwalijk dat de vrouw een soa kon oplopen of ongewenst zwanger zou kunnen worden.

Tijdens de afspraak hadden ze seks met wederzijdse instemming, onder de voorwaarde dat hij een condoom zou gebruiken. Aanvankelijk stemde hij daarin toe. Toen ze lepeltje-lepeltje lagen zou hij het voorbehoedsmiddel ongemerkt hebben afgedaan. De verdachte ontkende dit.

Man
Lees ook
Man veroordeeld voor stiekem afdoen condoom, maar geen sprake van verkrachting

Vrijspraak in andere zaak

Er werd diezelfde dag nog een stealthingzaak door de rechter behandeld.  Daarin stond de 26-jarige Rotterdammer Ruben R. terecht. Het OM eiste eerder tegen hem ook een contactverbod. De rechtbank sprak hem volledig vrij omdat niet viel vast te stellen dat hij opzettelijk heeft gehandeld.

R. betuigde spijt tijdens de zaak. Hij zei het condoom na het voorspel te zijn 'vergeten'. Hij zou namelijk erg onder de indruk zijn geraakt van haar seksspeeltjes. "Ik vind het heel erg dat dit haar is overkomen", zei R. in tranen tijdens het proces.

Twee
Lees ook
Twee mannen voor rechter om stiekem afdoen condoom: verkrachting of niet?

Nog niet in wet

  • Stealthing is het hebben van gedwongen, onveilige seks. 
  • Slachtofferwijzer omschrijft het als vrijwillige seks waarbij als voorwaarde is gesteld dat er een condoom wordt gebruikt, waarna de man tijdens de seks stiekem het condoom afdoet.
  • Stealthing is nog niet opgenomen in de Nederlandse wet, en nog geen term in het Nederlandse strafrecht.