Ga naar de inhoud
Gebrek aan beweging

100 minuten per dag: bezorgdheid over schermtijd zeer jonge kinderen

Archieffoto. Beeld © ANP

Ook erg jonge kinderen brengen steeds meer tijd door voor een beeldscherm, en dat is slecht voor hun ontwikkeling, blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid.

Zo laat één op de vier ouders hun kind in de eerste twee levensjaren minstens 2 uur per dag voor een tablet of televisie zitten. Gemiddeld besteden kinderen tot en met 6 jaar 100 minuten per dag aan digitale media en dat aantal neemt de laatste jaren toe.

Ook bewindslieden hebben problemen met kinderen die het liefst zo veel mogelijk op een scherm willen kijken, vertelt minister voor primair Onderwijs Dennis Wiersma:

Minister Dennis Wiersma verstopt tas met iPad voor zijn kind

00:47

Zo zaten jonge kinderen het afgelopen jaar zeven minuten per dag langer voor een beeldscherm dan het jaar ervoor.

Niet bewegen is funest

Dat jonge kinderen zoveel naar een scherm kijken, komt hun ontwikkeling zeker niet ten goede, zeggen de onderzoekers. Dat komt vooral omdat er vaak zittend naar een beeldscherm wordt gekeken. Juist beweging is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen.

Bij kinderen die weinig bewegen kan de slaap- en taalontwikkeling worden verstoord. Ook kan het overgewicht veroorzaken. Te veel schermtijd kan bovendien bijziendheid in de hand werken.

Schermtijd
Lees ook
Schermtijd jonge kinderen veel te lang: 'Ouders onderschatten het'

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert dan ook dat kinderen tot 2 jaar beter geen schermtijd moeten hebben en kinderen tot 5 jaar maar maximaal 1 uur per dag.

Bekijk ook - Oogarts: ernstige problemen op de loer door toegenomen schermtijd

01:59
Oogarts Caroline Klaver luidt de noodklok.