Tientallen boeren die veel stikstof uitstoten 'peinzen er niet over' om zich uit te laten kopen. Om de stikstofcrisis op te lossen, wil de regering piekbelasters een geldbedrag bieden in de hoop dat zij stoppen met hun veehouderij. Als dat niet lukt, wil het kabinet misschien boeren gaan onteigenen.
Dat boeren er niets voor voelen om zich uit te laten kopen, komt naar voren in een analyse van NRC. De krant ging op zoek naar piekbelasters – dat zijn boerenbedrijven die veel stikstof uitstoten – en vroeg of ze wilden overwegen hun bedrijf aan de overheid te verkopen.
'Woest aantrekkelijk aanbod'
De krant moest verschillende aannames doen om de piekbelasters te vinden. Door problemen met de lijst is namelijk nog altijd niet duidelijk wie door de regering als piekbelasters worden aangemerkt. Stikstofbemiddelaar Johan Remkes adviseerde vorig jaar 500 tot 600 bedrijven uit te kopen die te veel stikstof uitstoten, in de hoop zo stikstofruimte te creëren om bijvoorbeeld bouwprojecten weer door te laten gaan.
Stikstofminister Christianne van der Wal zei eind vorig jaar een 'woest aantrekkelijk aanbod' te willen doen aan 3000 piekbelasters.
NRC sloeg aan het rekenen en ging op zoek naar de 100 boeren die bovenaan de lijst zouden staan. De krant kreeg 28 boeren te spreken. Het grootste deel zei niet te willen stoppen. Slechts drie boeren wilden dat overwegen, twee van hen dachten sowieso al aan stoppen.

Tegen de krant zeiden de veehouders, varkensboeren en eigenaren van bijvoorbeeld kalvermesterijen allerlei redenen te hebben om niet te willen stoppen. Sommigen hadden het bedrijf net overgenomen van hun ouders, anderen vinden dat ze het recht hebben om door te gaan met hun bedrijf.
'Dwang komt dichterbij'
Als deze piekbelasters niet stoppen, betekent het volgens NRC dat een veel groter aantal kleinere boerderijen moet worden uitgekocht. NRC schrijft dat 'het gebruik van dwang door het kabinet dichterbij komt'. Anders is de stikstofreductie niet voldoende om stilgelegde bouwprojecten weer op gang te brengen.
Hoe de uitkoopregeling precies wordt vormgegeven is nog altijd niet duidelijk. Het kabinet zou dat vorige maand bekendmaken, maar dat werd uitgesteld tot na de Provinciale Statenverkiezingen.
Grote problemen op komst
In hoeverre de verkiezingszege van de BBB de plannen verandert, is ook nog niet duidelijk. Wel lijkt het erop dat er voor het kabinet grote problemen op komst zijn.