Ga naar de inhoud
Graven begint vandaag

Dassenburcht bij Esch mag weg: 'hopelijk' eind volgende week weer treinen

De plek bij Esch waar de dassen gevonden werd en reizigers in Eindhoven. Beeld © ANP

Vanochtend begint ProRail met het weghalen van de dassenburcht onder het spoor bij Esch. De spoorbeheerder kreeg gisteravond toestemming om de beschermde diersoort er weg te halen. 'Als alles goed gaat' rijden er eind volgende week weer treinen tussen Eindhoven en Den Bosch.

Begin deze week werd verzakt treinspoor ontdekt ter hoogte van het Brabantse Esch. Dassen hadden met hun gegraaf de ondergrond aangetast.

Omdat de das een beschermde diersoort is, werd het treinverkeer stilgelegd. Door de dassenburcht moeten de 50.000 dagelijkse reizigers flink omreizen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat betreurde dat 'ten zeerste'.

Toestemming gekregen

Voor er iets kon gebeuren was het wachten op toestemming van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die moest ProRail een vergunning verlenen om het spoor te herstellen en de dassenburcht weg te mogen halen. Gisteravond kreeg ProRail die toestemming en dus wordt er vanochtend meteen begonnen met het weghalen van de dassen.

Pas dit weekend wordt duidelijk of de wens van ProRail uitkomt en er inderdaad eind volgende week alweer treinen op het traject kunnen rijden. Eerst moet uit het graafwerk blijken hoe groot de dassenburcht is.

In deze video leggen we uit hoe de das het treinverkeer ontregelt:

Das verstoort treinverkeer, maar dit beschermde dier verjaag je niet zomaar

01:23
Presentator Daphne Lammers legt uit waarom de das voorrang heeft op de trein.

In Esch zal het spoor opengegraven moeten worden. Vervolgens worden de burchten en gangen dichtgemaakt en pas dan is de situatie veilig genoeg om de treinen weer te laten rijden.

Dassen die tijdens de werkzaamheden worden aangetroffen krijgen een verdoving en gaan naar de opvang. 

Verschil met Friesland

Ook in Friesland zijn dassen ontdekt. Gisteren werd duidelijk dat het spoor bij Molkwerum nog zeker een maand dicht blijft. Dat het in Friesland (waarschijnlijk) veel langer duurt dan in Brabant komt door verschil in ligging van de burcht en de spoordijk.

Ook kan de das in Friesland nergens anders heen en daarom is voorzichtigheid bij het verwijderen van de dieren van groot belang. In Brabant kunnen de dieren in de omgeving zelf een nieuwe leefplek zoeken, waardoor ze sneller uit de spoordijk gehaald kunnen worden.

Nog
Lees ook:
Nog een maand geen treinen bij Molkwerum door dassenburcht