Ga naar de inhoud
Werkzaamheden

Nog een maand geen treinen bij Molkwerum door dassenburcht

Een bordje met een waarschuwing langs het Friese spoor waar ProRail de dassen verhuist. Beeld © ANP / Editorial

ProRail zegt nog tot en met 23 april bezig te zijn met werkzaamheden aan de Friese spoordijk bij Molkwerum waarin een das huist. De gangen die dassen hebben gemaakt kunnen ervoor zorgen dat het spoor gaat verzakken. Sinds 13 maart rijden daarom tussen Workum en Stavoren geen treinen.

Omdat de das in Nederland een beschermde diersoort is, mocht ProRail niet zomaar aan de slag. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaf gisteren een ontheffing om de werkzaamheden te starten. Een ecoloog en een dierenarts kijken daarbij mee. 

Inmiddels is er een alternatieve dassenburcht gerealiseerd, een berg grond op enige afstand van het spoor waar de dieren kunnen graven. Ook ligt er gaas op de dijk en is het gras gemaaid om de omgeving minder aantrekkelijk te maken voor de dassen.

Mogelijk
Lees ook:
Mogelijk nog wekenlang geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch

ProRail wil de dijk ook nog 'daswerend' maken. Dit wordt geprobeerd door tot diep in de grond een hekwerk te plaatsen waar de das niet onderdoor kan graven en ook niet overheen kan.

Eenrichtingsverkeer

In de gangen die de dassen in de spoordijk hebben gemaakt is ook eenrichtingverkeer ingesteld. Een klep op het uiteinde van een gang zorgt ervoor dat een das wel naar buiten kan, maar niet naar binnen.

Vanaf 3 april wordt ruim honderd meter spoor weggehaald om te kunnen graven. Dit zal zeer voorzichtig gebeuren om de dassentunnels op te sporen en te volgen, meldt ProRail. Als er dan nog dassen in de burcht worden aangetroffen, moet de dierenarts die verdoven. De dassen gaan vervolgens tijdelijk naar een opvang. Als de werkzaamheden klaar zijn, mogen ze naar de vervangende burcht.

Gisteravond werd duidelijk dat ProRail ook mag beginnen met het weghalen van de dassenburcht bij Esch, waardoor er sinds begin deze week geen treinen rijden tussen Den Bosch en Eindhoven. Als 'alles goed gaat' rijden er daar eind volgende week weer treinen

Bekijk ook: Das verstoort treinverkeer, maar dit beschermde dier verjaag je niet zomaar

01:23
De das zorgt op twee plekken voor ontregeling in het treinverkeer. Hoe zit dat? Presentator Daphne Lammers legt het uit.