Ga naar de inhoud
Protest verzetsorganisaties

Na protest toch geen disclaimer over WOII-aflevering van NTR-geschiedenisserie

Verzetsmonument op het Domplein ter ere van het verzet tijdens WOII. Beeld © ANP

De NTR gaat niet in op het verzoek van vier organisaties van verzetsstrijders om een disclaimer te plaatsen voor een aflevering van het programma Het Verhaal Van Nederland. Dat maakt de omroep vandaag bekend. De verzetsstrijders wilden de disclaimer omdat zij vinden dat het programma misleidende informatie bevat.

In de aflevering over de Tweede Wereldoorlog wordt gesteld dat er in Nederland relatief weinig verzet was tegen de Duitsers. "De NTR heeft oog voor de gevoeligheid rondom het onderwerp, maar is het niet eens met de kritiek", laat een woordvoerder weten. "De aflevering is, net als de hele serie, met veel zorg gemaakt en een disclaimer met de strekking dat de uitzending een 'onvolledig en onjuist beeld' schetst, zou geen recht doen aan deze zorgvuldigheid."

Meer context over verzet

De omroep belooft wel online meer context te bieden over het verzet in Nederland. Op de website van de serie is een extra verwijzing geplaatst naar eerder gemaakte NTR-programma's over het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Deze verwijzing zal zaterdag bij de herhaling van de aflevering ook in beeld te zien zijn, meldt de omroep.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw protest WO II-verzetsleden tegen NTR-serie om 'historische misleiding'

De vier organisaties zijn het hier niet mee eens en zijn een crowdfunding gestart om juridische stappen te ondernemen tegen de NTR. De vier organisaties zijn Stichting 1940-1945, Stichting Herinnering LO-LKP, Stichting Jacoba van Tongeren en Stichting Verzetsmuseum. "We gaan aan iedereen die onze grief steunt vragen een klein bedrag bij te dragen aan juridische stappen", aldus Van Tongeren. "Wij laten het hier niet bij zitten. Dat zijn we verplicht aan iedereen die zijn leven heeft geriskeerd in de oorlog om de Duitsers te dwarsbomen."

'Veel verzetsdaden onbelicht'

Een expert van het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, vertelde gisteravond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat het niet duidelijk is hoeveel verzet er in Nederland plaatsvond. Veel verzetsdaden kwamen niet aan het licht. Bovendien was er zeker in de eerste decennia na de oorlog weinig aandacht voor verzetswerk van vrouwen en jongeren en verzetsdaden waarbij geen geweld werd gebruikt.

Wie
Lees ook:
Wie was 'fout' in de oorlog? Vanaf 2025 kun je het opzoeken