Ga naar de inhoud
Een derde ingewilligd

'Opnieuw meer euthanasieverzoeken bij Expertisecentrum'

Het expertisecentrum in Den Haag, ter illustratie. Beeld © ANP / Remko de Waal

Het Expertisecentrum Euthanasie kreeg vorig jaar meer verzoeken om euthanasie. Meer dan 4100 mensen dienden een verzoek in. Uiteindelijk werd 1240 keer euthanasie verleend. Dat is 11 procent meer dan in 2021.

Dat stelt het Expertisecentrum Euthanasie in de jaarcijfers, schrijft Trouw. Het centrum, voorheen bekend als de Levenseindekliniek, kreeg vorig jaar 4159 verzoeken. Een jaar eerder waren dat er nog 3689.

Stijging van 11 procent

Het aantal mensen dat euthanasie kreeg steeg met 11 procent naar 1240. Ongeveer een derde van alle verzoeken eindigt ook daadwerkelijk met euthanasie. Dit percentage was in de afgelopen jaren vrij stabiel. Twee derde trekt zich terug of voldoet niet aan alle voorwaarden van de euthanasiewet.

Om in aanmerking te komen voor een behandeling of een plek op de wachtlijst, is de euthanasiewet opgesteld met 6 zorgvuldigheidseisen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Het expertisecentrum helpt mensen die bij hun eigen arts geen euthanasie konden krijgen, bijvoorbeeld omdat die het te ingewikkeld vindt. Hoeveel mensen vorig jaar in totaal euthanasie kregen, wordt volgende maand bekend. In 2021 ging het om 7666 mensen, schrijft Trouw.

Zelf beslissen

Volgens de krant stijgt het aantal mensen dat het leven wil beëindigen krijgt simpelweg omdat er meer ouderen zijn. Ook is euthanasie bekender geworden en vinden meer mensen het belangrijker zelf te beslissen over hun dood.

Het aantal verzoeken om euthanasie stijgt al jaren, gemiddeld met zo'n 10 procent. Alleen in 2020 meldden zich minder mensen, maar dat kwam omdat het expertisecentrum door de coronamaatregelen tijdelijk geen patiënten kon zien.  

Je
Lees ook:
Je kind verliezen aan euthanasie: 'Denise wilde wel, maar ze kón niet'