Ga naar de inhoud
Schadeclaim verwacht

Eerste zorgmedewerker met post-covid wint rechtszaak tegen werkgever

Foto ter illustratie Beeld © ANP / Editorial

Voor de eerste keer heeft een rechter in Nederland een werkgever aansprakelijk gesteld voor de financiële gevolgen van een coronabesmetting van een medewerker. Dit meldt Zorgvisie, een online medium voor zorgprofessionals.

Een 28-jarige verpleegkundige werd vorig jaar december al in haar gelijk gesteld door de Amsterdamse kantonrechter, deze week werd dat vonnis definitief.

De vrouw, die werkzaam was als verpleegster in een verzorgingstehuis in Zuid-Holland, wist overtuigend aan te tonen dat ze de coronabesmetting opliep op haar werk. Dit gebeurde in maart 2020, in het begin van de coronapandemie.

Schadeclaim

Na haar besmetting kreeg de verpleegkundige post-covidklachten, waar ze momenteel nog steeds last van heeft. Ze kan momenteel niet voluit werken en maakt extra kosten voor bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp die ze ontvangt.

Haar advocaat laat dan ook weten dat er gekeken gaat worden naar wat de hoogte van de schadeclaim zou moeten zijn. Die bestaat volgens hem uit alle extra kosten die de vrouw heeft gemaakt, en ook het salaris dat ze misliep nadat ze in haar tweede ziektejaar gekort werd. Volgens het vaktijdschrift kan de claim mogelijk oplopen tot enkele honderdduizenden euro's.

Geen
Lees ook:
Geen algehele compensatie voor zorgpersoneel met post-covid

Belangrijk voor de rechter was dat er overtuigend bewijs was dat de verpleegkundige de besmetting op haar werk had opgelopen. Nadat ze was blootgesteld aan een mogelijk besmette bewoner van het zorgcomplex, ging ze meteen in quarantaine. Daarnaast woont ze alleen en heeft ze niemand op bezoek gehad. 

In die periode is ze niet naar buiten gegaan, op één keer na. Toen ze in de tuin van haar ouders op grote afstand met hen in gesprek was. Haar boodschappen liet ze thuis bezorgen. Vrienden, familie en kennissen konden het verhaal van de vrouw bevestigen.

Anderhalve meter 

De vrouw werkte met dementerenden en kon daardoor niet altijd de benodigde anderhalve meter afstand houden. De arts van de zorginstelling gaf geen toestemming aan de werknemers om een mondkapje te dragen. De reden daarvoor was dat het de bewoners 'angst aan zou jagen' en zou er een tekort aan mondkapjes zijn geweest.

De uitspraak van de rechter zorgt ervoor dat meer zorgmedewerkers die covid hebben opgelopen tijdens hun werk naar de rechter kunnen stappen. Belangrijk is wel dat ze kunnen aantonen dat de besmetting op werk heeft plaatsgevonden.

Bekijk ook: Langdurige klachten door omikron, vijf vragen over post-covid

02:54
Deze longarts praat je bij in vijf vragen over post-covid.