Ga naar de inhoud
Groot probleem

In 2032 tekort van meer dan 137.000 werknemers in zorg, ook met kabinetsmaatregelen

Archieffoto Beeld © ANP

Nieuw kabinetsbeleid om personeelstekorten in de zorg tegen te gaan helpt, maar zal lang niet genoeg zijn om de tekorten op te lossen. In de komende tien jaar zal de vraag naar nieuwe mensen alleen maar toenemen. Dat blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Eind dit jaar is er in onder meer de ziekenhuis-, verpleeghuis-, jeugd- en gehandicaptenzorg een tekort van zo'n 56.000 mensen. Vooral vanaf 2026 neemt dat aantal sterk toe.

Beleid helpt niet genoeg

In 2032 dreigt het tekort op te lopen tot meer dan 155.000 werknemers, als er niks wordt gedaan. Voor zover de kabinetsmaatregelen doorgerekend kunnen worden, lijken die wel wat te helpen, maar dan nog is er een tekort van zo'n 137.000 werknemers.

Volgens de minister zijn er in de toekomst zoveel mensen nodig voor zorg en welzijn, dat er straks te weinig mensen beschikbaar zijn voor onderwijs, de bouw en de energiesector.

Staking
Lees ook:
Staking in bijna alle ziekenhuizen: alleen spoedeisende hulp open

Om die reden wil het kabinet dat niet meer dan één op de zes werknemers in de zorg werkt. Dat kantelpunt wordt volgens de prognose in 2029 bereikt.

Passende zorg

"Dit laat zien dat het echt noodzakelijk is werk te maken van het afremmen van de arbeidsvraag in de zorg, door het in gang zetten van een transitie naar passende en arbeidsbesparende zorg en het vergroten van de arbeidscontracten binnen de zorg", schrijft de minister.

De prognose wordt eens per jaar opgesteld. Het beeld is dit jaar iets negatiever dan vorig jaar.

Bekijk ook: Ook nu al grote tekorten in de zorg

02:03
Ouders springen bij in de zorg: 'Dat is wel nodig'