Ga naar de inhoud
Grensoverschrijdend gedrag

Volledige bestuur meldpunt Mores treedt per direct af: 'Imago aangetast'

ANP Beeld © ANP

Het volledige bestuur van Mores treedt per direct af. Het meldpunt voor ongewenst gedrag in onder meer de media zegt dat het bestuur 'zelf onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt is aangetast'.

Dat heeft voorzitter Amber de Vente laten weten in een verklaring. "In goed overleg met alle betrokken partijen zal er worden gezorgd voor een soepele overgang naar een nieuw bestuur. Dit besluit heeft geen gevolgen voor de bereikbaarheid en de werkzaamheden van Mores als meldpunt. Het meldpunt blijft gewoon bereikbaar en melders komen direct in contact met onafhankelijke en professionele vertrouwenspersonen die een geheimhoudingsplicht hebben over de meldingen die binnenkomen."

Dekker was al opgestapt

Twee weken geleden publiceerde de Volkskrant een artikel waarin werd omschreven hoe presentator Tom Egbers grensoverschrijdend en intimiderend gedrag zou hebben vertoond op de redactie van NOS Sport. Eerder stapte daarom de vorige voorzitter van het meldpunt, Janke Dekker - tevens de vrouw van Egbers - al op. Nu stopt dus het volledige bestuur.

Tom
Lees ook:
Tom Egbers stopt tijdelijk bij NOS Sport, vrouw Janke Dekker stapt op bij meldpunt ongewenst gedrag

Dekker ging uitgebreid in op het artikel dat de Volkskrant publiceerde, over het grensoverschrijdend gedrag van onder anderen haar man op de redactie van NOS Sport. Volgens Dekker bevat dat artikel 'een aantal onjuistheden' die zij graag recht wil zetten. Zo zou ze wel met de Volkskrant hebben willen praten, in tegenstelling tot wat in het stuk staat.

Een afspraak voor een gesprek werd volgens haar afgezegd door de redactie. Haar advocaat Korver laat weten dat de reden daarvoor was, dat hij geen antwoord wilde geven op de vraag of hij ook de advocaat van Egbers was. 

Tom
Lees ook:
Tom Egbers: 'Ik wil iedereen recht in de ogen aan kunnen kijken'

Egbers zelf reageerde aan tafel bij talkshow Khalid & Sophie. Hij zat naar eigen zeggen aan tafel omdat hij zijn kant van het verhaal wilde doen. Hij ging onder meer uitgebreid in op de relatie die hij jaren geleden heeft gehad met een twintig jaar jongere stagiaire van NOS Sport. 

'As van het kwaad'

In het bijzijn van meerdere collega's noemde Egbers haar 'de as van het kwaad', 'het vergif' en 'serpent'. Ook maakte hij volgens de krant een handgebaar alsof hij iemands keel doorsneed toen de vrouw langsliep. Dat laatste ontkende hij.

"Ik heb dat destijds niet goed gedaan", zei Egbers wel over de uitspraken die hij op de redactie deed. De presentator vertelde daarnaast in detail hoe de relatie tot stand kwam, dat de relatie drie jaar duurde, en hoe het uiteindelijk stopte.

Hij meldde de affaire ook bij de hoofdredactie en de directie van de NOS. Egbers: "Mochten er mensen zijn die zich door mij onveilig hebben gevoeld, dan wil ik met die mensen in gesprek. Maar, na vier decennia bij het grofvuil gezet te worden, dat laat ik niet zomaar gebeuren."