Ga naar de inhoud
Verlichting werkdruk

Eindelijk principeakkoord over betere arbeidsomstandigheden jeugdzorg

In maart demonstreerden jeugdzorgmedewerkers tegen de bezuinigingen en de regeldruk. Beeld © ANP

De werkdruk voor jeugdbeschermers in de jeugdzorg wordt een stuk minder. En dat is volgens vakbond FNV Jeugdzorg goed nieuws 'voor een sector die volledig door zijn hoeven is gezakt'.

Werkgevers in de jeugdbescherming en de bond hebben een principeakkoord bereikt over betere arbeidsomstandigheden. De werkdruk wordt minder, mede door het afbouwen van het aantal casussen dat jeugdbeschermers onder hun hoede hebben.

Kwetsbare jongeren

Daarmee is een einde gekomen aan maandenlange onderhandelingen over hoe de jeugdzorg anders ingericht zou moeten worden. Het liep de spuigaten uit in de jeugdzorg. Het uitblijven van een akkoord raakte duizenden kwetsbare jongeren, die op wachtlijsten terechtkwamen die steeds langer werden. Jeugdbeschermers moesten tweemaal zoveel kinderen en gezinnen bijstaan als maximaal zou mogen. 

Volgens de vakbond betekent het principeakkoord na maanden van actievoeren een doorbraak voor de 5000 jeugdbeschermers. De verwachting is wel dat de wachtlijst door het akkoord, in eerste instantie, oploopt.

Weer
Lees ook
Weer geen akkoord over jeugdzorg is ramp voor jongeren: 'Mijn leven staat stil'

'Enorme doorbraak'

Op 1 mei vindt een inventarisatie van het exacte aantal maatregelen per jeugdbeschermer plaats, en vanaf dan wordt het aantal zaken stapsgewijs teruggebracht. Volgens de afspraken in het akkoord moeten zij uiteindelijk twaalf zogenoemde kinderbeschermingsmaatregelen onder hun hoede hebben. Ook zijn er afspraken gemaakt over het verlichten van de administratieve druk en het verbeteren van de werkomstandigheden, aldus FNV Jeugdzorg,

FNV Jeugdzorg-bestuurder Maaike van der Aar spreekt van een enorme doorbraak. "Jeugdbeschermers begeleiden nu twee keer zoveel kinderen en gezinnen als verantwoord is", zegt zij tegen RTL Nieuws. "Wij zien dat het onhoudbaar wordt. Niet alleen krijgen kinderen in de zorg te weinig tijd en aandacht, maar mensen die in de jeugdzorg werken vallen echt om en verlaten de sector, en daardoor wordt het probleem alleen maar erger. Er moest ergens een doorbraak komen en die is volgens ons met dit akkoord bereikt." 

"Dit geeft de professionals, die al jarenlang een enorm belangrijke sector overeind houden, eindelijk perspectief. Ook voor kinderen en gezinnen betekent het dat ze daardoor meer tijd en aandacht gaan krijgen dan nu het geval is. We gaan eindelijk ruimte maken voor herstel en opbouw."

Bekijk ook: Joyce is het levende bewijs van de misstanden in jeugdzorg

02:21
Op haar 15de werd Joyce seksueel misbruikt en ging het slecht met haar. En toen kwam jeugdzorg, maar dat hielp niet. Sterker: het ging alleen maar slechter.

"Dit principeakkoord is een mooie stap in de goede richting", zegt ook Pim van Uchelen, bestuurder van Partners voor Jeugd. Dat is een samenwerkingsverband van organisaties in de jeugdbescherming en jeugdreclassering. "Het is belangrijk dat wij als werkgevers alles doen wat in onze macht ligt om de werkdruk van onze jeugdbeschermers te verlagen." 

Het akkoord wordt nog voorgelegd aan de leden van de FNV, die tot 6 april de tijd hebben om te stemmen. Tot die tijd blijven alle reeds lopende acties doorlopen, laat de vakbond weten.