Ga naar de inhoud
Net als op Schiphol

'Tienduizenden havenarbeiders Rotterdam gescreend op drugscriminaliteit'

Archiefbeeld van personeel in de haven van Rotterdam, ter illustratie. Beeld © ANP

Werknemers van bedrijven in de Rotterdamse haven worden 'in de loop van het jaar' massaal gescreend op drugsdelicten. Zo wil het ministerie van Justitie de drugssmokkel in de haven aanpakken. Ook wordt onderzocht of wie op een voor drugscriminelen cruciale plek werkt, door de AIVD gecheckt kan worden.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tegen Trouw dat een pilot is gestart in de haven van Rotterdam. Het gaat om een speciaal soort vog (Verklaring Omtrent het Gedrag) waar uiteindelijk tienduizenden medewerkers voor in aanmerking moeten komen.

'Haven-vog'

Wie nu in de Rotterdamse haven aan de slag wil, moet vaak al een normale vog kunnen overleggen. Dat is een verklaring waar op staat of iemand bijvoorbeeld een strafblad heeft. Met de zogenaamde 'haven-vog' wil justitie heel specifiek kijken naar zaken die relevant zijn voor drugssmokkel, schrijft Trouw.

"De huidige vog is ontoereikend, terwijl de AIVD-screening juist heel complex is", zegt Bas Janssen, directeur van de Rotterdamse ondernemingsorganisatie Deltalinqs tegen de krant. "Daar zit een te groot gat tussen. Met een speciale vog kun je dieper kijken naar de achtergrond van medewerkers met een vitale functie in de haven en dat ook periodiek doen."

Aboutaleb:
Lees ook:
Aboutaleb: toename explosies in Rotterdam gevolg drugsvangsten in haven

"Een gat knippen in het hek is er niet meer bij, het gaat bijna altijd met hulp van binnenuit", zegt officier van justitie Loes van der Wees tegen de krant over drugssmokkel in de Rotterdamse haven. Met hulp van chauffeurs van transportbedrijven of havenmedewerkers komen criminelen aan toegangspassen en zo aan drugs uit containers.

Screening AIVD

Het ministerie van Justitie onderzoekt ook of de AIVD een nog strengere screening kan doen bij havenmedewerkers met cruciale banen, bijvoorbeeld zoals planners. De inlichtingen- en veiligheidsdienst doet dat nu al bij douanemedewerkers op Schiphol.

Het plan om zoiets ook in de haven van Rotterdam uit te rollen ligt er al wel langer.

Bekijk ook: zo werkt de antidrugseenheid in de Rotterdamse haven

02:51
Via zeecontainers worden steeds meer drugs ons land binnengebracht. In deze video zie je hoe de douane dat probeert tegen te gaan.