Ga naar de inhoud
Angst voor verzakking

Tot dinsdag geen treinen Den Bosch - Eindhoven om dassen bij het spoor

Foto ter illustratie. Beeld © Editorial / ANP

Tenminste tot en met maandag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch. Dassen hebben ter hoogte van het dorp Esch onder het spoor gegraven, waardoor de angst bestaat dat de rails zullen verzakken.

De NS zet op het traject bussen in en mensen kunnen met de trein via Tilburg reizen. De extra reistijd voor reizigers bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

Vanaf vanmiddag lag het verkeer al stil. Toen werd al duidelijk dat herstel van de spoorbaan en de ondergrond nodig was. 

Beschermde diersoort

De dassen zijn beschermde dieren en daarom kunnen herstelwerkzaamheden niet zomaar worden uitgevoerd. 

NS
Lees ook:
NS betaalde 5,4 miljoen euro aan reizigers om vertraagde treinen

De CEO van ProRail, John Voppen, laat weten: "Er is, in het belang van de reiziger en vervoerders, echt meer ruimte nodig om sneller actie te kunnen ondernemen. We zijn hierover uiteraard in spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat."

"De dassenburchten waren bij ProRail al langer bekend en er was al een vereiste procedure gestart voor herstel", zegt Voppen. "De laatste dagen bleek uit inspectie dat dassen opeens veel actiever waren gaan graven met directe gevolgen voor de veiligheid van het spoor."

Spoedoverleg

Wanneer treinen op het traject weer kunnen rijden is niet duidelijk, zegt ProRail. De komende tijd zal er spoedoverleg zijn tussen 'bevoegde instanties' en deskundigen. Daaruit zal moeten blijken welke acties genomen kunnen worden om het probleem op te lossen.

Ook in Friesland zorgen dassen momenteel voor overlast. Bij Molkwerum is geen treinverkeer mogelijk vanwege de aanwezigheid van de dieren. Daar probeert ProRail nu een vergunning te krijgen om de dassen uit het spoor en in een nieuw aangelegde kunstburcht te krijgen.

'Dassenburchten niet verrassend' 

De stichting Das & Boom vindt het niet verrassend dat de dassen voor overlast zorgen bij het spoor. "Allebei de burchten zijn al acht jaar bekend. We waarschuwen daar al veel langer voor", zegt een woordvoerder.

"In 2011 hebben we ook een brief gestuurd naar onder meer ProRail dat dassen andere woonruimtes gaan zoeken, naast heuvels of duinen. En dat als ze ergens gaan wonen, ze er eeuwen wonen." ProRail heeft volgens de stichting toen niets met de waarschuwing gedaan. "Met ons advies is achteraf rustig omgegaan."