Ga naar de inhoud
Docent ernstig bedreigd

Twee vrouwen vervolgd voor opruiing om spotprent van jihadist

De spotprent toont een onthoofde man in een shirt van Charlie Hebdo die zijn tong uitsteekt naar een jihadist. Beeld © ANP

Twee verdachten van 20 en 22 jaar uit Rotterdam, in november 2020 aangehouden vanwege bedreigingen op het Emmauscollege in Rotterdam, moeten voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend dat ze worden gedagvaard op verdenking van opruiing.

Begin november 2020 werd een leraar van de school bedreigd, nadat hij een spotprent van een jihadist in zijn lokaal had opgehangen. Cartoonist Joep Bertrams maakte die spotprent na de aanslag op Charlie Hebdo, het Franse satirische tijdschrift dat in 2015 werd aangevallen door terroristen.

Godslastering

Een aantal leerlingen van het Emmauscollege beschouwde de tekening als godslastering en eiste dat de prent zou worden weggehaald. Zij dachten dat de bebaarde man op de afbeelding de profeet Mohammed was.

Rotterdamse
Lees ook:
Rotterdamse docent bedreigd door leerlingen om spotprent

De betrokken docent is na de bedreigingen ondergedoken. Ook de school werd zeer ernstig bedreigd.

De spotprent toonde een onthoofde man in een shirt van Charlie Hebdo die zijn tong uitsteekt naar een jihadist. Van de prent was een foto gemaakt en met een begeleidend commentaar op internet gezet. 

Opruiende berichten

Het OM verdenkt de twee vrouwen ervan een hoofdrol te hebben gespeeld in de bedreigingszaak. De Rotterdammers van 20 en 22 jaar worden vervolgd voor opruiing.

Het OM heeft de twee verdachten een zogeheten alternatieve afdoening aangeboden, maar de verdachten gingen hier niet mee akkoord. Daarom wordt de zaak aan de rechtbank voorgelegd.

Aangehouden
Lees ook:
Aangehouden tieners voor bedreigingen Emmauscollege Rotterdam weer vrij

Kort na het incident, in november 2020, hield de politie in totaal negen mensen aan, onder wie de twee vrouwen. Zij waren destijds tussen de 13 tot 24 jaar oud.

Geldboete opgelegd

Eén van hen kreeg na een hoorzitting bij het OM een taakstraf van 40 uur opgelegd, een ander kreeg van de officier van justitie een geldboete opgelegd van 350 euro en een derde belandde bij bureau Halt. Drie zaken zijn geseponeerd. Een zevende verdachte verschijnt in juni voor de politierechter.

Wanneer de spotprentzaak wordt behandeld, is nog niet bekend.

Dit
Lees ook:
Dit is de spotprent waardoor leraar moest onderduiken, en de maker zegt: 'Het is een misverstand'