Ga naar de inhoud
Ouders kunnen kiezen

Senaat akkoord met geven van twee achternamen aan kinderen

Moeder met dochter, beeld ter illustratie. Beeld © GettyImages

Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren.

De Eerste Kamer nam een wetsvoorstel aan dat dit regelt. De Tweede Kamer was vorig najaar al akkoord gegaan met de wijziging in het Burgerlijk Wetboek.

Keuzevrijheid

De wijziging was een wens van de Tweede Kamer, omdat veel mensen aangaven dat ze meer keuzevrijheid wilden bij de naamgeving. Daarop heeft het vorige kabinet de wetswijziging in gang gezet.

De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven.

Niet
Lees ook:
Niet één, maar twee achternamen: 'Ik wil eenheid in mijn gezin'

De wijziging gaat op 1 januari 2024 in, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. De nieuwe regeling geldt met terugwerkende kracht voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren.

Ouders die alsnog de achternaam voor deze kinderen willen wijzigen, krijgen vanaf de inwerkingtreding een jaar de tijd om dat alsnog te regelen.

Ouders die geen keuze maken

De keuze voor een dubbele achternaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind de achternaam van de biologische moeder, als de ouders niet gehuwd of geregistreerd partners zijn.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind de geslachtsnaam van de vader of de vrouwelijke partner van de biologische moeder.

Geadopteerde kinderen kunnen de achternaam kiezen die bij geboorte is gegeven en de naam van hun adoptieouders.

Als voorbeeld gebruikte het ministerie de namen De Vries en Willems. Kinderen kunnen dan Willems heten, De Vries, Willems De Vries of De Vries Willems.

Achternaam
Lees ook:
Achternaam van allebei je ouders? Als het aan de minister ligt, kan het straks