Ga naar de inhoud
Vernieling, verzet en bedreiging

Opgepakte shovelchauffeur komt vrijdag voor de rechter

Boerenprotest in het Zuiderpark op 11 maart. Beeld © ANP / Sandra Uittenbogaart

De bestuurder van de shovel die bij het boerenprotest in Den Haag door een afzetting reed, moet vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag verschijnen. De 60-jarige Johan R. uit Geesteren had de rechtbank gewraakt, maar dat verzoek is ongegrond verklaard.

De rechtbank legde R. vandaag ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.

Steunbetuiging

Afgelopen vrijdag stond de verdachte ook al voor de rechter. Toen kon de zaak niet inhoudelijk behandeld worden, omdat hij de rechtbank had gewraakt. Voordat de rechter zich terugtrok besliste die wel dat R. langer in de cel moest blijven.

Een groep demonstranten voerde gisteravond met tractoren actie bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn, waar R. zou verblijven, om hem een hart onder de riem te steken.

Shovelbestuurder
Lees ook:
Shovelbestuurder boerenprotesten zet rechtbank op stelten

R. werd op zaterdag 11 maart aangehouden tijdens het boerenprotest in het Zuiderpark in Den Haag. Hij wordt verdacht van vernieling, verzet met letsel, mishandeling en bedreiging.

Een voor een in de ring

R. zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet, daardoor raakten twee agenten lichtgewond onder meer aan het gezicht. Ook zou hij daarna in het politiebusje nog dreigementen hebben geuit richting agenten zoals 'laat ze maar eens een voor een met mij in de ring staan'.

Bij aanvang van zijn strafzaak afgelopen vrijdag baarde hij opzien door aan de rechter te vragen of die zich wilde legitimeren en of hij wel 'constitutioneel bevoegd' was. Daarnaast wilde R. vrijgepleit worden. Hij eiste 100.000 euro voor geleden schade. Zijn advocaat trok zich aan het begin van de zitting terug, omdat bleek dat R. de advocaat niet had gemachtigd.

Omdat de rechter zich niet legitimeerde, besloot hij te wraken. In een verward betoog zei hij onder meer: "U zit hier niet als rechter maar als trustee van de gedaagde." En: "Ik sta hier als levend mens, niet als persona." Hij vond het niet nodig uit te leggen wat hij daarmee bedoelde. 

Steunbetuiging
Lees ook:
Steunbetuiging voor shovelbestuurder Johan R. bij gevangenis Alphen