Ga naar de inhoud
In de Biblebelt

Homostichting mag na ophef toch krans leggen bij dodenherdenking Goeree-Overflakkee

Lennart van de stichting Gay op Flakkee, tijdens een eerdere herdenking in Middelharnis Beeld © Gay op Flakkee

Er is commotie ontstaan over de dodenherdenking op 4 mei in de gemeente Goeree-Overflakkee. In het dorp Nieuwe-Tonge wilde de lhbti-vereniging Gay op Flakkee een krans leggen, maar de plaatselijke organisatie wees dat af omdat het dorp 'daar nog niet klaar voor zou zijn'. De burgemeester grijpt nu in.

In de gemeente Goeree-Overflakkee legt de stichting Gay op Flakkee al sinds 2014 bloemen tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Dat gebeurt in de plaats Middelharnis. Omdat de stichting groeit, en er meer herdenkingen in andere plaatsen in de gemeente zijn, ontstond het idee om dit jaar ook tijdens de herdenking in Nieuwe-Tonge een bloemstuk te leggen.

"Bij de dodenherdenking denken mensen hier vaak aan de Joodse gemeenschap, een enkeling kent ook het verhaal van de zigeuners en de gehandicapten. Maar dat er ook duizenden homo's en lesbiennes zijn afgevoerd vanwege hun geaardheid, wordt vaak vergeten. Zeker hier", legt Sam Fish van de stichting aan RTL Nieuws uit.

'Wij zijn onderdeel van de geschiedenis' 

Goeree-Overflakkee ligt in de Biblebelt, die van Zeeland tot Overijssel loopt. Er wonen veel mensen die streng gelovig zijn, legt Fish uit. "Homo of lesbisch zijn, ligt voor veel mensen hier niet in lijn met hun geloof. Maar wij wilden geen krans leggen met wapperende vlaggen als dragqueens, wij wilden actief herdenken omdat wij onderdeel zijn van de geschiedenis."

SCP:
Lees ook:
SCP: acceptatie van lhbti-gemeenschap stagneert

Het verzoek werd neergelegd bij Oranjevereniging Ring van Oranje. Na overleg in het bestuur werd besloten dat Gay op Flakkee niet welkom was. Fish: "Ze waren bang dat Nieuwe-Tonge er niet klaar voor is. En dat is jammer."

De vereniging legt op haar Facebookpagina uit hoe ze tot haar besluit is gekomen: "Na veel wikken en wegen, met goede intenties, hebben we besloten hiervoor te bedanken. Vorig jaar was er een gedenkwaardige herdenking voor alle inwoners van Nieuwe-Tonge en dat willen we vooral zo houden. We willen eventuele onrust voorkomen."

Organisatie trekt handen nu af van herdenking

Na dit bericht, en vervolgens berichtgeving hierover in het AD, ontstond er veel ophef. Vooral op sociale media. Door die 'commotie en onrust' heeft de Oranjevereniging zojuist besloten de dodenherdenking dit jaar niet meer te willen organiseren. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman noemt de 'ontstane situatie heel verdrietig'. "Dit kent alleen maar verliezers."

'Treurige
Lees ook:
'Treurige ontwikkeling': Nederland zakt op lhbti-ranglijst in Europa, nu op 13de plaats

Zij benadrukt dat de gemeente het belangrijk vindt om met elkaar op 4 mei stil te staan, zonder uitzonderingen. Daarom stelt zij dat Stichting Gay op Flakkee toch van harte welkom is om een krans of bloemstuk te leggen. "Als burgemeester ben ik trots op de veelkleurigheid van onze gemeente en vind ik het belangrijk dat we respectvol met elkaar omgaan."

'Dit verdient niemand'

Fish laat weten hier niet gelijk op in te gaan als stichting. "We moeten wel geaccepteerd worden door de inwoners van Nieuwe-Tonge en de herdenking moet rustig verlopen. We gaan ons beraden of dat nu nog het geval is. Maar ik wil laten weten dat ik het betreur dat de organisatie zo veel gal over zich heen heeft gekregen. Dat verdient niemand."

Toch zegt Fish de steunbetuigingen, die de stichting vanuit het hele land kreeg, wel zeer te waarderen. "Het is hier niet vanzelfsprekend om homo of lesbienne te zijn. Om dan na dit incident zoveel lieve berichtjes te krijgen, doet ons heel goed."