Ga naar de inhoud
Zwaar middel

Agent 'Inge' las stiekem chatberichten Extinction Rebellion

Snelwegblokkade van ctivisten van Extinction Rebellion op de A12 bij de Utrechtsebaan in Den Haag. Beeld © ANP / Nico Garstman

De politie heeft wekenlang meegekeken bij chatgesprekken die activisten van Extinction Rebellion stuurden, kort voor de blokkade van de A12 op 28 januari. Dagblad Trouw, De Groene Amsterdammer en onderzoeksplatform Investico hebben strafdossiers van de activisten ingezien.

Het gaat om een zaak waarbij acht betogers verdacht worden van opruiing door op te roepen om de snelweg te blokkeren. Zij staan morgen voor de rechter.

Agent 'Inge' 

Een agent infiltreerde in de chat bij berichtendienst Signal onder de naam 'Inge' en deed zich voor als activist. Daarnaast gaf een informant namen door van organisatoren van het protest, zo blijkt uit het strafdossier.

De politie heeft de bevoegdheid om stiekem mee te kijken met berichten als de handhaving van de openbare orde in het geding is. Het OM mag deze informatie gebruiken. Wat niet zwart op wit omschreven is, is in welke gevallen het zware middel gerechtvaardigd is.

Onterecht
Lees ook:
Onterecht gebiedsverbod voor drie klimaatactivisten die opriepen tot blokkade A12

Een deskundige zegt in Trouw dat deze vorm van opsporing vooral wordt gebruikt bij terreurverdachten. "Het is opvallend dat de politie het nu inzet bij een legale, vreedzame beweging. Opruiing is een fors misdrijf, daarbij kunnen zware middelen worden gebruikt. Maar voor demonstranten zijn deze methoden niet ontwikkeld", zegt advocaat Tamara Buruma, die gespecialiseerd is in opruiing.

Willem Jebbink, de advocaat van de activisten, zal ervoor pleiten dat de rechter goed zal kijken naar hoe het onderzoek naar zijn cliënten heeft plaatsgevonden."Het werken met informanten en virtueel agenten ben ik in de vijftien jaar dat ik activisten bijsta nog nooit tegengekomen", zegt hij in Trouw.

Bekijk ook: Wie zijn de activisten van Extinction Rebellion

06:11
Je laten arresteren voor het klimaat: dit is Extinction Rebellion