Ga naar de inhoud
Fietsen, lentekleding en kinderwagens

Online 'marktplaats' voor spullen voor vluchtelingen geopend

Ter illustratie. Beeld © ANP

VluchtelingenWerk Nederland lanceert vandaag een online marktplaats waar gebruikte spullen aan vluchtelingen aangeboden kunnen worden. Op goodsforrefugees.com wil de hulporganisatie gericht vraag en aanbod inzichtelijk maken.

Het nieuwe platform vervangt Goods4Ukraine, dat een jaar geleden werd opgezet na de Russische invasie in Oekraïne. Na die inval kwamen veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Het nieuwe platform is gericht op alle vluchtelingen in Nederland.

Direct contact

Tijdens crises ziet VluchtelingenWerk een grote bereidheid onder Nederlanders om vluchtelingen te hulp te schieten met bijvoorbeeld inzamelingsacties. "Toch bestaat er bij dat soort acties vaak het risico dat spullen niet op de juiste plek terechtkomen of dat spullen ongebruikt blijven omdat ze niet nodig zijn", zegt de organisatie.

Het online platform moet het makkelijker maken om in te spelen op de behoeftes van vluchtelingen. Ook kunnen gevers en vluchtelingen via het platform direct met elkaar in contact komen.

Lift naar Amsterdam

Een blik op de site leert dat er al bijna duizend advertenties op staan. Zo zoekt iemand 'een kinderwagen voor een 2-jarige jongen die nog steeds niet echt van wandelen houdt'. Ook wordt er veel gevraagd om lentekleding, kinderwagens en fietsen. Maar er is ook iemand uit Luyksgestel, tegen de Belgische grens onder Eindhoven, die morgen een lift nodig heeft naar Amsterdam voor een afspraak bij de IND.

Zaak
Lees ook:
Zaak VluchtelingenWerk tegen Rijk en COA begint: dit zijn de eisen