Na twee jaren waarin veel meldingen werden gedaan bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem, is dit aantal het afgelopen jaar fors gedaald. In totaal werd het afgelopen jaar bijna 19 duizend keer gebeld met de tiplijn, terwijl het jaar ervoor nog bijna 25 duizend keer werd gebeld. Meer dan de helft van de tips ging over drugsgerelateerde zaken zoals straathandel of hennepteelt.
Meld Misdaad Anoniem, of kortweg M., is een Nederlands onafhankelijk meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit.
Minder thuis na corona
De organisatie denkt dat de daling in meldingen komt doordat we minder thuis zijn na het wegvallen van de coronamaatregelen, en daardoor minder zien en drukker zijn met onze eigen bezigheden.
Het aantal meldingen is na twee piekjaren weer terug op het niveau van voor de coronapandemie. In 2022 stuurde het meldpunt in totaal 18.857 meldingen naar de politie en andere opsporingsinstanties.

Het meest werd gemeld over drugs, gevolgd door geweld, gezochte verdachten en financieel-economische delicten. Dankzij de tips werden minstens 3.046 verdachten opgespoord.
De orde van de dag
Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem vertelt aan RTL Nieuws: "We denken dat er minder gemeld wordt doordat we vaker op kantoor zijn en ook vaker buiten de deur, voor leuke dingen zoals vakanties en uitjes, waardoor we de dingen die gemeld moeten worden ook minder zien."
"Daarnaast denken mensen na voordat ze melden, ze maken voor zichzelf afwegingen. Mensen gaan nu eerder weer over tot de orde van de dag, maken zich daardoor minder druk om criminaliteit en laten een melding dan toch maar voor wat het is."

Het meldpunt geeft aan dat wel verwacht werd dat het aantal meldingen zou dalen, maar dat het zo snel weer op het niveau van voor corona zou komen, ging wel heel erg snel.
Tips over drugs, geweld en witwassen
Ruim de helft van de tips, 10.241, waren drugsgerelateerd. Deze meldingen omvatten de volledige keten van drugscriminaliteit: van internationale drugssmokkel, de productie van synthetische drugs en hennepteelt tot aan straathandel.
Op de tweede plaats staat de categorie geweldsdelicten, zoals mishandeling, schiet- en steekincidenten of moord en doodslag. Hierover werd vorig jaar 2.009 keer gemeld.

Verder ontving M. 1.580 tips naar aanleiding van opsporingsprogramma's, gevolgd door 1.377 tips over financieeleconomische delicten, zoals witwassen en crimineel vermogen.
Herkennen van daders
En naast het pakken van drugscriminelen is ook het herkennen van daders iets waar de tiplijn veel meldingen over krijgt. Marc Janssen: "Het zijn vaak heftige delicten met grote impact op slachtoffers en hun omgeving. Denk aan woningovervallen, uitgaansgeweld of zelfs moord."
"De beelden raken kijkers persoonlijk, maar ook het veiligheidsgevoel in de samenleving of zelfs je eigen wijk. Dat maakt dat mensen een bijdrage willen leveren aan het oplossen van dit soort ernstige zaken. Daar zijn we ontzettend blij mee, want dankzij deze tips worden daders gepakt en meer slachtoffers voorkomen."
'Blijf alsjeblieft melden'
Het meldpunt hoopt dan ook dat de meldingen niet verder zullen dalen. "We hebben tijdens corona gezien dat de informatie er wel is. Dus ik zou willen zeggen: blijf alsjeblieft melden. Met de meldingen kunnen we belangrijke zaken oplossen."
