Ga naar de inhoud
Peter R. de Vries Foundation

250.000 euro voor gouden tip verdwijning Maria van der Zanden

Maria van der Zanden verdween op 6 augustus 1994 Beeld © Peter R. de Vries Foundation

De Peter R. de Vries Foundation looft een beloning van 250.000 euro uit voor de gouden tip in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden. De destijds 22-jarige vrouw vertrok op 6 augustus 1994 vanuit haar ouderlijk huis in Putten (Gelderland) op haar racefiets voor een fietstocht, en keerde nooit meer terug.

De avond van haar verdwijning startte de politie een onderzoek. Er kwamen tips binnen, er werd met getuigen gesproken en er zijn mensen gehoord. Het onderzoek leidde niet tot de oplossing van de verdwijning van Maria, ook de spullen waarmee ze vertrok werden niet teruggevonden.

In 2006, twaalf jaar na haar verdwijning, zocht de politie nog massaal naar Maria in de bossen bij Ermelo. Dat leverde niets op.

Rugtas

Maria had een rugtas mee met haar portemonnee, brood en wat persoonlijke spulletjes. Het lijkt de politie aannemelijk dat de jonge vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen, meldt de Foundation. Die hoopt met de beloning de tip te krijgen die leidt naar de plek waar Maria is. En dat de familie eindelijk te weten komt wat er gebeurd is.

'Wat kan er gebeurd zijn?'

Maria's vader Ab van der Zanden vertelde in RTL Boulevard: "Dat is het enige wat ik nu zou willen weten. Wat kan er wel niet gebeurd zijn? Dat laat je niet meer los."

Maria van der Zanden nieuwe zaak Peter R. de Vries Foundation

04:32
Met een kwart miljoen aan tipgeld hoopt de stichting en vooral de vader van Maria dat dit mysterie tot een einde komt.

Coldcaseteam

De politie heropende verschillende keren het onderzoek naar de verdwijning. Ook Francien Lijnkamp, leider van het coldcaseteam, is blij dat er nu een ultieme poging wordt gedaan om de zaak op te lossen. "Een jonge vrouw die zomaar van de aardbodem verdwijnt, met de aannemelijke kans dat het om een misdrijf gaat... Ze had je eigen buurmeisje, zusje of nichtje kunnen zijn. Ik vind het niet te verkroppen dat de zaak nog niet is opgelost."

Peter R. de Vries richtte de Stichting De Gouden Tip vlak voor zijn dood op om geld op te halen voor een beloning in de verdwijningszaak van Tanja Groen. Hoewel meer dan een miljoen euro werd opgehaald, is ook deze zaak nog altijd niet opgelost. Na zijn dood werd de stichting omgedoopt tot de Peter R. de Vries Foundation.

Bron: RTL Nieuws / ANP