Ga naar de inhoud
Gio (4) overleden

Voetballer Rai Vloet reed met 203 km/u Gio (4) dood: OM eist 42 maanden cel

Rai Vloet Beeld © ANP / Remko de Waal

Tegen profvoetballer Rai Vloet is een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist omdat hij met te veel drank op en met een te hoge snelheid een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt. Daarbij kwam een 4-jarige jongen om het leven.

Ook eist de officier een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van vier jaar. 

203 km/u

Het ongeval vond plaats op de A4 bij Hoofddorp op 14 november 2021 en kostte het leven van de 4-jarige Gio Roos. Vloet zou vlak voor het ongeluk 203 kilometer per uur hebben gereden, blijkt uit data van zijn eigen auto. De officier houdt een marge aan en gaat uit van 193 kilometer per uur.

Ze baseert zich ook op verklaringen van getuigen. Die noemden snelheden van 150 tot 200 kilometer per uur. 

'Niet helder nadenken'

Vloet zat met een vriend in de auto toen hij rond middernacht op de andere auto inreed. De vriend van Vloet nam aanvankelijk de schuld op zich, door zich voor te doen als de bestuurder, erkende Vloet tegenover de rechtbank. "Zo’n tragisch ongeluk, het was een shock. Het doet iets met je als mens en je kan niet meer helder nadenken. Toen bleek dat het zo tragisch was, heb ik de waarheid verteld."

"De wijze waarop hij zich heeft gedragen na het ongeluk is allesbehalve fraai", zegt de officier hierover. Ze noemde het gedrag 'onverteerbaar voor de ouders'. Ook vindt ze dat Vloet als profvoetballer een voorbeeldfunctie heeft. "Die laat zich moeilijk rijmen met alcoholgebruik."

Voetballer
Lees ook
Voetballer Rai Vloet reed met 203 km/u Gio (4) dood: 'Ik had sterke drank op'

OvJ: geen vluchtgevaar

De nabestaanden van Gio vroegen de rechtbank om Vloet in voorarrest te nemen, uit angst dat hij in Rusland blijft, waar hij voetbalt bij FK Oeral. De advocaat van de nabestaanden noemde het tijdens de strafzaak tegen Vloet 'aannemelijk dat hij zich zal onttrekken aan de straf die de rechtbank hem zal opleggen'.

De officier van justitie ging daar niet in mee. Ze ziet geen risico's voor vluchtgevaar en wees erop dat verdachten in vergelijkbare zaken de mogelijkheid krijgen om een eventueel hoger beroep in vrijheid af te wachten.

Moeder loopt weg

Volgens zijn advocaat heeft Vloet de verkeerde beslissing genomen en de risico's niet goed ingeschat, mogelijk omdat de A4 bij Hoofddorp breed en overzichtelijk is.

In zijn pleidooi vroeg de advocaat zich ook hardop af of het jonge slachtoffer een veiligheidsriem droeg. De raadsman denkt van niet. "Het is een gapend gat in het onderzoek." De moeder van het slachtoffer, die zegt dat ze de veiligheidsriem in het kinderstoeltje heeft gecontroleerd, kon dit deel van het pleidooi niet aanhoren en liep de zaal uit.

De rechtbank doet op 3 april uitspraak.

Bron: RTL Nieuws