Ga naar de inhoud
'Strafbaar'

Russische tank bij Vrijheidsmuseum Groesbeek beklad met letter Z

De tank, toen hij vrijdag werd geplaatst. Beeld © ANP

De Russische tank die sinds vrijdag voor het gebouw van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek staat, is beklad met de letter Z. Het pro-Russische symbool is vanmiddag met witte verf op de tank gespoten.

Dat bevestigt directeur Wiel Lenders na berichtgeving van De Gelderlander. Toen medewerkers van het museum erachter kwamen, hebben ze de bekladding zo snel mogelijk verwijderd, zegt Lenders.

Omstanders zagen het gebeuren

De politie is ook op de hoogte gebracht en het museum overweegt om aangifte te doen. "Dit is strafbaar", zegt Lenders. "Het is een historisch object dat wij in bruikleen hebben. We beraden ons op maatregelen." Volgens de directeur hebben omstanders het incident zien gebeuren. Het voorval duurde hooguit enkele tientallen seconden.

Letter
Lees ook:
Letter Z op kleding en voertuigen: 'Symbool voor Russische invasie'

De 44 ton zware T-72B staat sinds vrijdag samen met een met kogels doorzeefde Oekraïense ambulance op het parkeerterrein van het Vrijheidsmuseum. De tank werd in maart vorig jaar buitgemaakt door het Oekraïense leger nadat hij tijdens een Russische aanval op Kyiv op een Franse mijn was gelopen en zwaar beschadigd was geraakt.

Eerder in Berlijn

De tentoonstelling is volgens het museum een protest- en bewustwordingsactie. Eind februari dit jaar werd de tank als protest tegen de Russische agressie voor de Russische ambassade in Berlijn geplaatst.