Ga naar de inhoud
Politieachtervolging

16-jarige jongen aangehouden: reed in gestolen auto 220 kilometer per uur

De politie kon de jongen na een lange achtervolging aanhouden. Beeld © Verkeerspolitie_zwb

De politie heeft na een lange achtervolging vannacht een 16-jarige jongen aangehouden. Hij probeerde in een gestolen Franse auto met snelheden tot 220 kilometer per uur de politie van zich af te schudden.

Dat schrijft de verkeerspolitie in een bericht op sociale media. Agenten kregen afgelopen nacht een melding dat er een Franse gestolen auto via de A16 Nederland in kwam rijden. Ter hoogte van Breda stond een politieauto klaar om hem op te wachten. 

"Na een aantal minuten zagen wij dat het gestolen voertuig ons passeerde. Op onze snelheidsmeter zagen wij dat het voertuig met normale snelheid van ongeveer 120 kilometer per uur reed." Toen nog wel ja, maar het duurde niet lang voor de jongen zijn snelheid flink opschroefde. 

Achtervolging met meerdere eenheden

Toen de agenten, inmiddels met meerdere eenheden, de auto wilden passeren, reed de jongen al 180 kilometer per uur. "De bestuurder leek niet van plan te zijn om voor ons te gaan stoppen."

Omdat de jongen nóg harder ging rijden - tot zelfs 220 kilometer per uur -, was er geen veilige manier om de auto tot stilstand te krijgen. De achtervolging ging daarom door en de jongen probeerde nog een blikje drinken op een politieauto te gooien. "Deze belandde gelukkig voor onze wielen. Met zulke snelheden wil je die niet tegen je raam aan hebben."

Zigzaggend over de snelweg

De jongen probeerde de agenten daarna af te schudden door zigzaggend over de snelweg te rijden. "Ter hoogte van afrit Nijkerk bedacht de bestuurder waarschijnlijk dat hij niet ging ontkomen aan ons en stopte hij op de vluchtstrook."

De agenten konden de jongen aanhouden en schrokken daarna van zijn leeftijd. "16 jaar en dan zulke capriolen uithalen…" De jongen is, samen met de bijrijder van slechts 14 jaar, overgebracht naar het politiebureau in Apeldoorn. De gestolen auto wordt teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar in Frankrijk.

Auto
Lees ook:
Auto van Ko werd voor zijn neus gestolen: 'Ik dacht: wat gebeurt hier?'