De nabestaanden van een van de slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht stellen vervoersbedrijf Qbuzz en de provincie Utrecht mede-aansprakelijk voor zijn dood. Doordat de trambestuurder de deuren gesloten hield, zaten de passagiers als ratten in de val, stellen zij.
De Volkskrant sprak de nabestaanden van Rinke Terpstra, die werd doodgeschoten tijdens de terreuraanslag in een Utrechtse tram op 18 maart 2019. Hij werd door dader Gökmen T. gedood in de tram, nadat hij door een ingetrapt raam had proberen te vluchten.
Volgens zijn familie was zijn dood te voorkomen geweest. "Door het dichthouden van de deuren is het overlijden van Rinke Terpstra het gevolg van een omstandigheid die de vervoerder had kunnen vermijden, of waarvan het bedrijf de gevolgen had kunnen verhinderen", zegt advocaat Axel Beijersbergen van Henegouwen.
De advocaat stelt namens de familie Terpstra zowel vervoersbedrijf Qbuzz als de provincie Utrecht - de eigenaar en verhuurder van de tram - daarvoor aansprakelijk.
Vier jaar geleden
Vier jaar geleden om 10.43 uur werd Utrecht opgeschrikt door de tramaanslag. Op 18 maart 2019 schoot Gökmen T. vier mensen dood in en rond een sneltram op het 24 Oktoberplein. Ook raakten meerdere mensen gewond en getraumatiseerd. Vandaag wordt de aanslag herdacht. Bij de herdenking zijn nabestaanden, hulpverleners, getuigen, de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma, leden van de gemeenteraad en minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aanwezig.
De familie van Terpstra vertelt in de Volkskrant dat Rinke een raam intrapte om passagiers te kunnen laten vluchten. Hij liet anderen voor en werd doodgeschoten toen hij zelf uit de tram probeerde te komen. Zijn zus vertelde daar eerder al over bij RTL Nieuws:
Rinke (49) was een held tijdens de tramaanslag
Scherm kapot
De familie las in het strafdossier dat het beeldscherm van de trambestuurder kapot was, waardoor zij niet kon zien wat er achter haar in de tram gebeurde. Omdat iemand aan de noodrem trok, blokkeerde ze de deuren. Dat zou standaardprocedure zijn.
Qbuzz wil niet inhoudelijk op het nieuws reageren. De advocaat van het bedrijf spreekt van een 'eenzijdig gepresenteerde voorstelling van zaken'. Ook de provincie Utrecht wil niet reageren, omdat de zaak bij de rechter ligt. Wanner de zaak behandeld wordt, is nog niet bekend.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.