Ga naar de inhoud
Politie onder druk

Politiebond 'dicht bij' vraag om verbod uitfans: 'We moeten keuzes maken'

Supporters van Feyenoord in confrontatie met de politie in 2021. Beeld © ANP

Als het aan politiebond NPB ligt, zitten we 'heel dicht' tegen een algeheel verbod op uitfans aan bij Nederlandse voetbalwedstrijden. De politie zou zo erg onder druk staan dat er keuzes gemaakt moeten worden.

Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), Jan Struijs, in een interview met het AD. Agenten zouden het zo druk hebben met het voorkomen van rellen bij wedstrijden dat ze geen tijd hebben voor zaken die nu op de plank blijven liggen.

"De politie staat ernstig onder druk en moet keuzes maken", zegt Struijs, die stelt dat bonden al meerdere keren bij burgemeesters hebben aangedrongen op deze maatregel. "Nu het einde van het seizoen nadert, merk je dat de spanning toeneemt en niet alle supporters hun emoties de baas zijn."

'Keuzes maken'

Als het nog een paar keer mis gaat bij wedstijden, kun je volgens de NPB niets anders dan 'wedstrijden structureel zonder uitsupporters doen'.

Hoe het mis kan, zie je op onderstaande beelden. In mei vorig jaar liep het uit op rellen bij ADO Den Haag. Het waren daar wel supporters van de eigen club die slaags raakten met de politie:

Gooien met bakstenen en vuurwerk: politie arresteert relschoppers ADO

00:45
Op beelden is te zien hoe agenten worden bekogeld met bakstenen en vuurwerk.

Volgens de bond is het voetbalgeweld toegenomen. Het korps is bovendien na corona nog niet op sterkte, en agenten zijn veel tijd kwijt aan demonstraties. "Het festivalseizoen komt er weer aan. We moeten keuzes maken."

Geen
Lees ook:
Geen uitpubliek meer welkom bij thuisduels SC Cambuur na rellen

In Leeuwarden besloot burgemeester Sybrand Buma vorige maand al de rest van het seizoen geen fans van de bezoekende partij meer toe te staan bij thuiswedstrijden van SC Cambuur. Buma nam dat besluit nadat in zijn stad relschoppers vernielingen hadden aangericht na een wedstrijd tegen sc Heerenveen. Het leidde tot frustratie bij de Friese club.

De KNVB, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie lieten na het besluit in Leeuwarden weten het niet eens te zijn met een verbod op uitfans. Volgens Supporterscollectief Nederland is het verbieden van bezoekers niet de oplossing.

Je
Lees ook:
Je móét met de bus en zit in de hoek: uitsupporter steeds vaker een paria