Ga naar de inhoud
Schadevergoeding

VN-organisatie neemt MH17-zaak tegen Rusland in behandeling

Een reconstructie van het wrak van MH17. Beeld © ANP

De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de ICAO, de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties. 

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) vindt het bericht 'Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden'.

De luchtvaartorganisatie van de VN verwerpt de Russische bezwaren tegen de zaak, zegt Hoekstra. "Dit is een belangrijke stap voor waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap."

Medio november kregen drie verdachten in het MH17-proces een levenslange gevangenisstraf vanwege hun betrokkenheid bij het neerhalen van de vlucht op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne. Daar kwamen alle 298 inzittenden bij om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Schadevergoeding

Een jaar geleden besloten Nederland en Australië naar de burgerluchtvaartorganisatie ICAO te stappen, onder meer om een schadevergoeding van Rusland te eisen. "Rusland vond dat ICAO hier niet over gaat, maar heeft daarin dus geen gelijk gekregen", twittert minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). 

Nederland
Lees ook:
Nederland en Australië starten nieuwe juridische procedure tegen Rusland vanwege MH17

Begin dit jaar besloot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat Rusland zich moet verantwoorden voor zijn rol bij het neerhalen van vlucht MH17. Niet alleen tegenover Nederland, maar ook veel individuele nabestaanden van MH17-slachtoffers.