Ga naar de inhoud
Na artikel Volkskrant

Tom Egbers: 'Ik wil iedereen recht in de ogen aan kunnen kijken'

Tom Egbers aan tafel bij Khalid&Sophie. Beeld © Khalid&Sophie

Tom Egbers heeft, een week na de publicatie van de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van NOS Sport, van zich laten horen. De presentator zat vanavond op eigen verzoek aan tafel bij talkshow Khalid & Sophie. "Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen aankijken."

Egbers zat naar eigen zeggen aan tafel omdat hij zijn kant van het verhaal wilde doen. Hij ging onder meer uitgebreid in op de relatie die hij jaren geleden heeft gehad met een twintig jaar jongere stagiaire van NOS Sport. 

'As van het kwaad'

In het bijzijn van meerdere collega's noemde Egbers haar 'de as van het kwaad', 'het vergif' en 'serpent'. Ook maakte hij volgens de krant een handgebaar alsof hij iemands keel doorsneed toen de vrouw langsliep.

"Ik heb dat destijds niet goed gedaan", zei Egbers daar vanavond over. De presentator vertelde in detail hoe de relatie tot stand kwam. Hij bracht de vrouw regelmatig met de auto naar huis, omdat ze dicht bij elkaar woonden. "Het was een jonge getalenteerde vrouw. Ze was goed, leuk en geestig en een aanvulling op de redactie. We kregen een klik."

De relatie duurde volgens de sportcoryfee drie jaar. "Het was geen seksuele relatie. Wij zoenden. Wij waren dol op elkaar." Uiteindelijk kwam de relatie tot een eind, volgens Egbers omdat hij het afkapte. Hij meldde het bij de hoofdredactie en directie.

Zijn vrouw Janke belde de stagiaire, toen die contact bleef opnemen met Egbers. Daarna escaleerde situatie. De presentator werd 'woedend' omdat er volgens hem dingen gezegd zouden zijn door de vrouw die niet waar waren.

De NOS-journalist erkent op de redactie woorden als 'as van het kwaad' tegen de vrouw te hebben gebruikt. "Ik had daar niet op die manier mijn collega's deelgenoot van moeten maken. Dat had ik niet moeten doen."

Volkskrant:
Lees ook:
Volkskrant: racisme, seksisme en haantjesgedrag heersen bij NOS Sport

Egbers ging ook in op de 'giftige cultuur' die volgens het krantenartikel zou heersen op de redactie van NOS Sport. Hij zegt zich er niet in te herkennen, al vond hij wel dat er midden jaren 80 een dergelijke sfeer op de redactie was. "Ik heb zelf een totaal andere perceptie van hoe het daar nu is", zei hij. "Het raakt me. De cultuur bij Studio Sport, die is kennelijk niet goed. Die moet veranderen."

Grofvuil

"Mochten er mensen zijn die zich door mij onveilig hebben gevoeld, dan wil ik met die mensen in gesprek. Maar, na vier decennia bij het grofvuil gezet te worden, dat laat ik niet zomaar gebeuren. Ik wil dat Studio Sport weer een goed en veilig programma wordt."

Afgelopen weekend publiceerde de Volkskrant een artikel over de sportredactie van de NOS. Er zou al jaren een giftige werksfeer heersen waarin seksuele intimidatie, racisme, wegpesten en extreem haantjesgedrag aan de orde van de dag is. De krant sprak de afgelopen maanden met tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de sportredactie.

Eerder vandaag werd duidelijk dat Tom Egbers de komende maanden niet op televisie te zien zal zijn. Janke Dekker, de vrouw van de sportpresentator, is opgestapt als voorzitter van Mores. Dat is een meldpunt voor ongewenst gedrag in onder meer de media.

Hoofdredactie
Lees ook:
Hoofdredactie NOS Sport treedt per direct af na onthullingen grensoverschrijdend gedrag