Ga naar de inhoud
Rechter gewraakt

Shovelbestuurder boerenprotesten zet rechtbank op stelten

Het boerenprotest zaterdag verliep verder rustig. Beeld © ANP

Johan R., de man die zaterdag bij de boerenprotesten met een shovel door de afzetting reed, heeft bij de behandeling van zijn zaak bij de politierechter de boel flink op stelten gezet. De uitkomst was dat hij voorlopig vast blijft zitten.

De verdachte kwam de zaal binnen in een rolstoel, maar ging direct staan nog voordat de zitting was begonnen. Hij vroeg of de rechter zich wilde legitimeren en of deze wel 'constitutioneel bevoegd' was. Vervolgens bleek dat hij zijn advocaat helemaal niet had gemachtigd, waarna die zich moest terugtrekken. Daarna eiste R. een schadevergoeding van 10.000 euro. 

Wraken

Omdat de rechter zich niet legitimeerde, besloot de verdachte de onpartijdigheid van de rechter in twijfel te trekken door hem te wraken. In een verward betoog zei hij onder meer: "U zit hier niet als rechter maar als trustee van de gedaagde." En: "Ik sta hier als levend mens, niet als persona." Hij vond het niet nodig uit te leggen wat hij daarmee bedoelde. 

Alleen
Lees ook:
Alleen chauffeur shovel nog vast na protesten in Den Haag

Door het wrakingsverzoek werd de zaak niet verder behandeld. Eerst zal de wrakingskamer moeten oordelen of de rechter kan blijven zitten of niet. Daardoor is de zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Omdat de verdachte al eens eerder voor een soortgelijk incident is veroordeeld, en er dus kans is op herhaling, blijft hij wel in voorarrest.