Ga naar de inhoud
Held op sokken

Topjudoka Roy Meyer grijpt winkeldief in de kraag in Rotterdam

Topjudoka Roy Meyer Beeld © ANP

De bekende topjudoka Roy Meyer - gewichtsklasse boven de 100 kilo - heeft afgelopen weekend in Rotterdam een winkeldief in de kraag gegrepen en overgedragen aan de politie. Hij vertelt zijn verhaal tegen RTL Nieuws.

"Ik was net terug van een trainingskamp in Japan en we gingen met het gezin eten bij ons favoriete restaurant in Rotterdam. We waren aan de late kant vertrokken van huis, dus ik had mijn schoenen achterin gegooid en ik zat met sokken aan in de auto. Bij het laatste zebrapad moesten we wachten voor een voetganger, toen ik even verderop een worsteling zag tussen een beveiliger van de Albert Heijn en twee winkeldieven."

Meyer vroeg zijn vriendin of hij in moest grijpen. Zij gaf groen licht. "Op dat moment rukte één man zich los en zette het op een lopen. Ik ging er in volle sprint achteraan. Hij rende bijna een paar mensen omver. Het ging verder over de trambaan. Toen ik hem had ingehaald, greep ik hem bij zijn kraag en gaf hem een voetveeg - een enkele voetveeg, in judotermen."

Held op sokken

De dief vloog op spectaculaire wijze door de lucht, lacht Meyer, die een goede sprinter is (tijdens een wedstrijdje met de prof Shurandy Martina liep hij eens de 100 meter in 12 seconden). "Als het een judowedstrijd was geweest, hadden ze me extra punten gegeven."

De dief keek hem verdwaasd aan. "Als een geschrokken hert in de koplampen. Hij had me geloof ik niet gehoord omdat ik op sokken liep. En dan staat er opeens een vent van 122 kilo over je heen gebogen. Ik zei: 'Als je me nog een keer laat rennen, heb je echt een probleem. Hij bleef verder rustig zitten.'"

De dief noch de judoka raakte gewond. "Omdat ik hem bij zijn kraag beet hield, viel hij niet op zijn hoofd. Ik weet hoe ik iemand veilig uit moet schakelen. En zelf heb ik zo'n dikke laag eelt onder mijn voeten, dat het net leren zolen zijn."

De winkeldief bleek een hele stapel 'luxe chocoladerepen' te hebben gestolen. "Ik was wel blij dat het geen eerste levensbehoeften waren. Dit was geen diefstal uit armoede of wanhoop."

WK judo in mei

Een politiebusje was al snel ter plaatse. Ze namen de dief van hem over. Na een verklaring te hebben afgelegd, kon Meyer alsnog met zijn gezin naar het restaurant. "Een agente herkende me. Ze moesten wel lachen om de situatie."

Ambitie om zelf bij de politie te gaan werken, heeft hij voorlopig niet. "Ze hebben het weleens gevraagd, toen ik eerder een gewelddadige dief pakte. Ik wist zo veel details te geven, dat ze zeiden: 'Misschien is dit werk wel iets voor je.' Ik zou eerder iets zien in de categorie gevechtstraining, denk ik."

Meyer is momenteel in training voor het WK judo, dat begin mei in Qatar wordt gehouden. "Vorig jaar werd ik vierde. Dat zit me nog steeds niet lekker, dus ik moet sowieso een plak winnen."

Meyer vertegenwoordigde Nederland op de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. Hij won twee keer brons op de Wereldkampioenschappen, in 2019 en 2021.

Brons
Lees ook:
Brons judoka Meyer bij zwaargewichten op EK in Sofia