Ga naar de inhoud
'Ga lekker naaktzwemmen'

Seks op hoge leeftijd: 'Houd de humor erin en experimenteer'

Xaviera Hollander (foto uit 2012). Beeld © ANP / Mischa Schoemaker

"De 'desire for juice' wordt minder als je ouder wordt", zegt 'Happy Hooker' Xaviera Hollander (79), "maar als je wilt, vind je altijd wel een manier." Ze reageert op het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek waaruit blijkt dat de 75-plussers van nu vaker seksueel actief zijn dan tien jaar geleden.

"We worden allemaal ouder en we blijven langer fit", zegt Hollander, op de vraag hoe het kan dat meer ouderen tegenwoordig nog seksueel actief zijn. "Als je tot je 70ste kunt werken, kun je ook seks hebben."

Daar zijn pilletjes voor

Hollander, geboren als Vera de Vries, werd in 1971 wereldberoemd met haar boek The Happy Hooker: My Own Story. Daarin deed ze haar leven als luxe callgirl en hoerenmadam in New York in geuren en kleuren uit de doeken. Ook schreef ze in het blootblad Penthouse tientallen jaren een adviesrubriek over seksuele problemen.

Over een paar maanden wordt ze 80 jaar, en nog steeds is ze seksueel actief. "De desire for juice wordt wel minder natuurlijk, de pure geilheid is minder, maar als je wilt, vind je altijd wel een manier. Veel mannen van mijn leeftijd krijgen hem niet meer zo makkelijk omhoog. Maar daar zijn pilletjes voor."

75-plussers
Lees ook:
75-plussers hebben vaker seks, jongeren tot 25 jaar juist minder

Zelf heeft ze nog een andere oplossing gevonden: "Ik ben tegenwoordig vaker lesbisch dan hetero, dat gaat wat makkelijker, nietwaar. En anders kun je altijd nog een jongere man vinden. Of seks met jezelf hebben. Pas liet ik nog een vibrator zien aan een vriendin, zo groot als een pink. Ze zei: 'Die is te klein'. Ik zei: 'Nee, honey, die is voor bovenop je clitoris. Je genotsknotsje.'"

Het belangrijkste, zegt ze, is de humor erin houden. "Houd het luchtig. Experimenteer een beetje. Dan blijft het gezellig en leuk."

Ouderen fitter

Het CBS maakte bekend dat van de 75-plussers nu 27 procent nog seksueel actief is. Dat is meer dan tien jaar geleden: toen was het nog 16 procent van de 75-plussers.

Volgens seksuoloog Hanneke de Graaf van het expertisecentrum Rutgers is een mogelijke verklaring dat de 75-plussers van nu opgroeiden in de vrije jaren 60. Tien jaar geleden waren zij nog 'kinderen van de jaren 50', die een stuk conservatiever waren. Daarnaast zijn ouderen nu misschien fitter en gezonder dan in 2014. "Dat komt de seksualiteit zeker ten goede", zegt De Graaf.

Hetzelfde onderzoek wijst uit dat andere leeftijdsgroepen juist minder seks hebben. Vooral jongeren tussen 16 en 25 jaar seksen minder: in 2014 was nog 63 procent seksueel actief, vorig jaar was dat 56 procent.

Lisette:
Lees ook:
Lisette: 'Ik ben te druk in mijn hoofd om te kunnen genieten van seks'

Mogelijk komt het door de grote druk die zij ervaren in de maatschappij, denkt seksuoloog De Graaf. "Alles moet perfect zijn, dus je eerste keer seks ook. Dat maakt dat jongeren bang zijn om een misstap te maken."

Ook door sociale media zijn jongeren volgens De Graaf voorzichter geworden op seksueel gebied: een seksuele blunder kan via Instagram, Snapchat of een ander platform al gauw op straat komen te liggen.

Naaktzwemmen

Xaviera Hollander zegt verbaasd te zijn over het nieuws dat jongeren tussen 16 en 25 jaar minder vaak seksueel actief zijn. Maar ze heeft wel een verklaring: "Ze nemen het allemaal zo serieus. De humor is eruit. Ik zag onlangs twee van die jonge meiden die langs scholen gaan om voorlichting te geven. Nul humor. Ze maken het zo serieus en dramatisch, alsof het moeilijk en ernstig is. Dan heb je meteen geen zin meer. Ze vergeten dat seks leuk hoort te zijn."

Daar heeft ze ook nog een praktische tip bij: "Vroeger ging ik vaak naaktzwemmen met mensen. Daar kreeg je wel zin van. Ik kan het iedereen aanraden."

Seks
Lees ook:
Seks na je 50e beste van je leven? 'We moeten taboe verbreken'