Ga naar de inhoud
Uitspraak uitgesteld

Afgetapte gesprekken Promes mogelijk niet bruikbaar in strafzaak

Quincy Promes. Beeld © ANP

De afgetapte telefoongesprekken van Quincy Promes zijn mogelijk niet bruikbaar als bewijs in de strafzaak tegen hem. De telefoon werd namelijk afgetapt in een ander onderzoek, naar drugshandel. De rechtbank in Amsterdam gaat toetsen of het Openbaar Ministerie de afgeluisterde gesprekken mag opvoeren.

De rechtbank heeft daarom het onderzoek in de strafzaak tegen Promes heropend. De zaak draait om een steekpartij. Promes zou in de nacht van 24 op 25 juli 2020 op een feest in Abcoude zijn neef met een mes in de knie hebben gestoken. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem daarom van zware mishandeling en heeft een celstraf van twee jaar geëist tegen de 31-jarige profvoetballer.

Onderzoek drugshandel

Het Openbaar Ministerie presenteerde tijdens de behandeling van de zaak telefoontaps als bewijs. Promes sprak daarin met zijn vader en broer over de steekpartij. Maar omdat de telefoon werd afgeluisterd in het kader van een ander onderzoek, namelijk naar drugshandel, zijn ze mogelijk onrechtmatig ingebracht in deze rechtszaak.

De rechtbank wil het proces-verbaal hebben waarin is toegestaan dat Promes mocht worden afgeluisterd. Die stukken ontbraken nog in het dossier. Het OM wilde die informatie aanvankelijk niet in het strafdossier over de mishandeling stoppen, omdat het drugsonderzoek daarmee 'ernstig zou worden geschaad'.

Quincy
Lees ook:
Quincy Promes wilde neef in nek steken, vertelde hij tegen zijn vader

Advocaat Sophie Hof is zeer tevreden met het zogeheten tussenvonnis van de rechtbank. "We hebben twee weken geleden gezegd dat we niet kunnen toetsen of de taps rechtmatig zijn geweest, omdat we onderliggende stukken willen hebben uit het andere onderzoek", zegt de raadsvrouw van Promes. "De rechter-commissaris die de tap heeft toegestaan, heeft die wel gezien, maar de verdediging niet. We willen controleren of de tap rechtmatig is geweest, ja of nee. De rechtbank wil het ook kunnen toetsen. En dat is ook helemaal terecht. Die vindt het ook belangrijk."

Uitspraak uitgesteld

De rechtbank zou vandaag uitspraak doen, maar maakte in de aanloop naar de uitspraak bekend dat het onderzoek zou worden heropend. Daarom is ook de uitspraak uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer de volgende zitting is.

Promes woont zijn strafzaak niet bij wegens contractuele verplichtingen bij zijn Russische club Spartak Moskou. De aanvaller vreest te worden aangehouden als hij naar Nederland komt, omdat het OM hem in de eerder genoemde zaak over drugshandel wil horen.

Bekijk ook: Quincy Promes kan bij gevangenisstraf niet overal meer heen reizen

05:14
Quincy Promes (31) moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt twee jaar de cel in voor het steken van zijn neef in 2020. Volgens Justitie moet hij worden vervolgd voor zware mishandeling en niet voor poging moord of poging doodslag.