Ga naar de inhoud
Politie snel in actie

Auto van Ko werd voor zijn neus gestolen: 'Ik dacht: wat gebeurt hier?'

'Piep, piep, piep': Ko hoorde gisterennacht het geluid van een achteruitrijdende auto. Met slaperige ogen keek hij uit zijn raam in Best en zag hij hoe iemand er met zijn auto vandoor ging. "Ik dacht echt: is dit waar? Wat gebeurt hier?"

Ko had er wel eens van gehoord hoor: dieven die het gemunt hebben op auto's met een keyless entry systeem. Je opent daarmee je auto zonder een sleutel om te hoeven draaien. Criminelen zijn tegenwoordig in staat om het signaal van de autosleutel vanaf buiten op te vangen, terwijl de sleutel bij je binnen hangt.

"Maar je denkt: mij overkomt dat niet", vertelt Ko aan RTL Nieuws. "Je denkt dat het kletsverhalen zijn, maar nu heb ik het zelf meegemaakt."

'Er stond niets meer'

In de nacht van woensdag op donderdag, eergisteren, ligt Ko lekker te slapen als hij dus opeens het gepiep hoort van een achteruitrijdende auto. Zíjn auto. "Ik zag de koplampen van de auto nog en weg was 'ie. Ik checkte de oprit, waar ik de auto toch echt had neergezet, en daar stond niets meer."

Videodeurbel
Lees ook:
Videodeurbel filmt simpele diefstal: dure Audi ter plekke gehackt

Ko belde direct 112, het is dan 3.20 uur. "Ik zei: mijn auto is één minuut geleden gestolen. Ze vertelden dat het goed was dat ik er zo snel bij was." De politie zette het kenteken van Ko gelijk in het ANPR-systeem, waarbij er een melding binnenkomt als de auto, een hybride Kia, op de snelweg rijdt.

Auto onderweg naar Polen

Slechts acht minuten later werd Ko al teruggebeld: een politieagent in de buurt had de dief staande kunnen houden. Die probeerde er nog met een smoes mee weg te komen. "Hij vertelde dat hij een Poolse medewerker van mij was en toestemming had om in mijn auto te rijden. Onzin natuurlijk. Toen ik vertelde dat ik helemaal geen Poolse mensen in dienst heb, werd hij aangehouden."

In het navigatiesysteem van Ko's auto stond te lezen dat de dief onderweg was naar Warschau. "Je bent vanaf hier zo in Duitsland of België, dan was het te laat geweest en zag ik de auto nooit meer terug."

Ko deed aangifte, zijn sleutel werd opgehaald door de politie en niet veel later stond zijn wagen weer op de oprit. Zijn les: de autosleutels voortaan altijd in een metalen blik bewaren. Zo is het signaal van de sleutel niet meer op te vangen.

"Ik heb veel geluk gehad, maar ik ben ook heel blij dat misdaad niet altijd loont."

Hyundai
Lees ook:
Hyundai en Kia updaten auto's om 'TikTok-diefstal' tegen te gaan