Ga naar de inhoud
GroenLinks nipt tweede in Utrecht

BoerBurgerBeweging (BBB) in alle provincies de grootste

Nog altijd worden er stemmen geteld. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft ook in de provincie Utrecht de meeste stemmen gekregen, blijkt uit de voorlopige prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP. Dat betekent dat de BBB in alle provincies de grootste is geworden. In Gelderland en Zuid-Holland, waar nog stemmen worden geteld, kan de BBB namelijk al niet meer ingehaald worden.

In Utrecht komt de BBB uit op 13,2 procent van de stemmen. GroenLinks volgt kort daarop met 12,8 procent en de VVD heeft 11,9 procent van de stemmen.

Overigens komen de twee partijen GroenLinks en BBB wel met een gelijk aantal zetels in de Provinciale Staten: zeven. VVD blijft steken op zes.

Nog niet alle stemmen geteld

Op de tweede ochtend na de Provinciale Statenverkiezingen zijn nog altijd niet alle stemmen geteld.

Van de provincies Gelderland en Zuid-Holland zijn vanochtend nog altijd alleen tussenstanden bekend na de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag. Volgens de Kiesraad komt dat omdat verschillende gemeenten om uitstel hebben gevraagd.

Later vandaag wél geteld

De verwachting is dat de stemmen later vandaag wel allemaal geteld zijn. De winst van BBB heeft grote gevolgen voor het stikstofbeleid, in dit artikel lees je daar meer over.

Dit
Lees ook:
Dit betekent de winst van BBB voor het stikstofbeleid

In Utrecht was het alleen nog wachten op de gemeente Veenendaal, die als laatste de stemmen nog moest tellen. Veenendaal liet gisteravond laat wel weten dat de stemmen geteld zijn. De BBB werd daar ook de grootste en won nipt van GroenLinks.

'Iedereen ontevreden'

Hoe het kan dat de BBB zoveel mensen achter zich kreeg? Op straat lieten Nederlanders gisteren aan RTL Nieuws weten dat ze vooral uit protest op Caroline van der Plas stemden:

Proteststemmen door heel het land: 'Iedereen is ontevreden'

01:49
"Iedereen is heel ontevreden", hoorden we gisteren van Nederlanders op straat.

Kamerzetels

Vooralsnog lijkt het erop dat de partij van Caroline van der Plas vanuit het niets 16 zetels kan gaan bezetten in de Eerste Kamer. Mogelijk komt daar nog een 17e zetel bij. De combinatie GroenLinks/PvdA is tweede met 15 zetels, 1 meer dan de twee partijen nu samen hebben. De VVD heeft er 10, een verlies van 2 zetels. D66 staat nu nog op 6, een verlies van 1 zetel, en het CDA komt uit op 5, een verlies van 4 zetels.

Voor een definitieve prognose moeten ook nog briefstemmen en de stemmen uit de overzeese gebieden erbij komen. Dat is waarschijnlijk pas volgende week. De Kiesraad komt later met een definitieve uitslag.

Bekijk ook: winst BBB zit Binnenhof op z'n kop

02:02
Dit is een klap die nog lang zal nadreunen, zegt politiek verslaggever Fons Lambie over de monsterzege van Caroline van der Plas.