Ga naar de inhoud
'Maak tijd voor elkaar'

75-plussers hebben vaker seks, jongeren tot 25 jaar juist minder

Dit gebeurt steeds vaker: het aantal 75-plussers dat nog seks heeft, stijgt. Beeld © Getty Images

Onderzoek van het belangrijkste statistiekbureau van Nederland bewijst het écht: 75-plussers hebben vaker seks dan tien jaar geleden. En jongeren tussen de 16 en 25 jaar duiken juist minder vaak met elkaar het bed in. Hoe dat kan? "Tijd voor elkaar maken is gewoon heel goed voor je seksleven."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt vandaag met de opmerkelijke conclusie: 75-plussers hebben meer seks dan in 2014. In dat jaar zei 16 procent van de ouderen seks te hebben gehad, in 2022 was 27 procent van de 75-plussers seksueel actief.

We vrijen massaal minder

En dat terwijl de rest van Nederland minder vaak met elkaar vrijt. Van alle Nederlanders van 16 jaar of ouder gaven 7 op de 10 aan in het afgelopen jaar seks te hebben gehad, dat is minder dan in 2014, meldt het CBS. Toen had 74 procent van alle Nederlanders seks gehad.

De grootste afname vond plaats onder jongeren, meldt het CBS. Van de 16- tot 25-jarigen was in 2014 nog 63 procent seksueel actief, vorig jaar was dat 56 procent.

Seks
Lees ook:
Seks na je 50e beste van je leven? 'We moeten taboe verbreken'

Hoe dat kan? Het CBS geeft geen antwoord op die vraag, al meldt het statistiekbureau wel dat mensen die met hun partner samenwonen vaker van bil gaan dan mensen die alleen wonen.

'Alles moet perfect zijn'

Hanneke de Graaf, die bij het expertisecentrum Rutgers onderzoek doet naar seksualiteit, heeft misschien wel een verklaring voor de minder sekslustige jongeren. Want ook bij Rutgers zagen ze de afgelopen jaren dat het aantal jongeren dat seks heeft, afneemt.

Mogelijk komt het door de grote druk die zij ervaren in de maatschappij, denkt De Graaf. "Alles moet perfect zijn, dus je eerste keer seks ook", zegt de onderzoekster tegen RTL Nieuws. "Dat maakt dat jongeren bang zijn om een misstap te maken." Ook door sociale media zijn jongeren voorzichter geworden op seksueel gebied: een seksuele blunder kan via Instagram, Snapchat of een ander platform al gauw op straat komen te liggen.

Dat ook in alle andere leeftijdscategorieën – behalve bij de 75-plussers dus – het aantal vrijpartijen afneemt, vindt De Graaf ook niet gek.

"Wij denken dat dit komt omdat mensen tegenwoordig erg druk zijn", legt ze uit. Met sociale media, maar ook doordat mensen meer werken. "Tijd voor elkaar maken is gewoon heel erg goed voor je seksleven."

Jaren 50 vs. jaren 60

En ouderen? De 75-plussers van nu groeiden op in een andere tijd dan de 75-plussers van tien jaar geleden en dat kan volgens expertisecentrum Rutgers een belangrijk verschil maken. 75-plussers van nu waren jong in de vrije jaren 60 tegenover de conservatieve jaren 50 waar de ouderen van tien jaar geleden in opgroeiden. Dat kan ook het verschil maken in hoe mensen seks op latere leeftijd beschouwen.

En daarnaast zijn ouderen nu misschien fitter en gezonder dan in 2014. "Dat komt de seksualiteit zeker ten goede", zegt De Graaf.

Lisette:
Lees ook:
Lisette: 'Ik ben te druk in mijn hoofd om te kunnen genieten van seks'