Ga naar de inhoud
Zelfgemaakte knutselbommen

Aboutaleb: toename explosies in Rotterdam gevolg drugsvangsten in haven

In februari liep een woning aan de Lunenburgdam in Rotterdam-Beverwaard schade op na een explosie. Beeld © ANP / Killian Lindenburg

Het toenemende aantal explosies in Rotterdam is volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb het gevolg van de succesvolle onderschepping van partijen drugs in de Rotterdamse haven. De onrust tussen rivaliserende criminele bendes neemt daardoor toe. Zij hebben het ook steeds vaker gemunt op onschuldige familieleden van rivalen.

De Rotterdamse burgemeester beantwoordde vragen van meerdere fracties in de gemeenteraad, die van Aboutaleb wilden horen waarom de stad de laatste maanden in toenemende mate wordt opgeschrikt door explosies bij woningen.

47.000 kilo coke onderschept

Volgens Aboutaleb gaat het om 49 explosies in 2022, en dit jaar tot dusver om 24 explosies. Vorig jaar heeft de politie hiervoor zestien mensen aangehouden, dit jaar zijn er vier aanhoudingen verricht.

"De politie en het OM denken dat de golf van aanslagen grotendeels te relateren is aan het succes van het HARC-team in de haven", zei de burgemeester. Het Hit And Run Cargo (HARC)-team is een samenwerking tussen onder meer douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. In 2022 onderschepte dit team in totaal bijna 47.000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven.

'Onderwereldoorlog
Lees ook:
'Onderwereldoorlog in Rotterdam' na diefstal partijen drugs

Aboutaleb: "Er wordt zoveel drugs in beslag genomen dat drugscriminelen elkaar verwijten gaan maken waarom een lading is verdwenen." Politie en justitie maken de vangst van een lading drugs tegenwoordig bekend, om te voorkomen dat bendes elkaar ervan verdenken de partij te hebben gestolen. Dit zou wraakacties moeten voorkomen.

Koen Voskuil, misdaadverslaggever van RTL Nieuws, bevestigt het verhaal van Aboutaleb. "Toen de ontploffingen opvallend begonnen op te lopen, heb ik bronnen in het milieu gesproken, die inderdaad vertellen dat het allemaal wraakoefeningen zijn. Zulke aanvallen zijn een vergelding voor partijen drugs die ofwel verdwenen zijn uit de haven, ofwel geript - dus geroofd - worden door rivaliserende bendes."

Megazware knutselbommen

De strijd tussen bendes verhardt, zegt Voskuil. "Als de vermoede dader zelf niet gevonden wordt, deinzen criminelen er niet voor terug om een bom bij familieleden te plaatsen. Ook bij volstrekt onschuldige mensen. Dat is best een angstaanjagende ontwikkeling."

Dat gebeurt volgens hem meestal met zelfgemaakte 'knutselbommen'. "Ze halen het explosieve poeder uit zwaar, illegaal vuurwerk zoals cobra's. Dat voegen ze samen met een ontstekingsmechanisme en plakken het bij iemand op de voordeur. Explosie, en weg zijn ze. Plofkrakers gebruiken dit soort bommen ook vaak. En vergis je niet: die zijn krachtig. Een enkele cobra is al bijna even krachtig als een handgranaat. Dus als je er een paar door elkaar mengt, heb je echt een megazware bom."

Tientallen
Lees ook:
Tientallen horecazaken doelwit van kogels en explosies

Voskuil noemt de tactiek van de politie om drugsvangsten publiekelijk te melden 'verstandig'. "Anders geven de criminelen elkaar de schuld, en dan escaleert het geweld nog verder. Vroeger werd het nog weleens verzwegen, dat heeft absoluut tot meerdere moorden geleid in de onderwereld."

'Schrijnend fenomeen'

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zei vanmiddag een verschil te zien met voorgaande jaren. Volgens hem neemt niet alleen het aantal aanslagen toe, maar ook de hevigheid ervan en het gemak waarmee het gebeurt.

Net als Voskuil ziet Aboutaleb de trend, die hij een 'schrijnend fenomeen' noemt, waarbij criminelen niet alleen rivalen pakken maar ook achter diens familieleden aangaan. Als maatregelen tegen de explosiegolf noemde hij extra surveillance, cameratoezicht en een apart team dat is geformeerd om onderzoek te doen naar de explosies.

Hoe speciale teams drugs in de haven onderscheppen, zie je in deze video:

Antidrugseenheid Rotterdamse haven uitgebreid: zo werkt dit team

02:51
Via zeecontainers worden steeds meer drugs ons land binnengebracht. De antidrugseenheid in de Rotterdamse haven wordt nu uitgebreid om daar beter tegen te kunnen optreden. Hier zie je hoe het Team Bijzondere Bijstand van de Douane werkt.