Ga naar de inhoud
'Zorginfarct dreigt'

Tegenvaller voor het kabinet: bouw ouderenwoningen stokt

Beeld © ANP (archieffoto)

De plannen van het kabinet om het aantal woningen speciaal voor ouderen die veel zorg nodig hebben fors uit te breiden, dreigen te mislukken. Dat blijkt uit de regiomonitor verpleeghuiszorg die minister Helder (Langdurige Zorg) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Om aan de behoefte te voldoen zijn de komende jaren 40.000 plekken nodig. Er liggen echter plannen voor nog niet eens de helft daarvan: 18.920. Sterker nog, in plaats van dat het aantal plannen stijgt, is het 'in absolute zin sterk gedaald' , zo staat er in de monitor.

Het ontbreken van plannen is een stevige tegenvaller voor het kabinet. Dat zet juist in op het zo lang mogelijk thuis laten wonen van ouderen. Uit onderzoek blijkt dat het verzorgen van ouderen thuis goedkoper is dan in een verpleeghuis.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet zet in op honderdduizenden woningen voor ouderen

Volgens Helder zijn de woningen ook noodzakelijk omdat de vraag naar ouderenzorg alleen maar toe zal nemen. Die ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, omdat er in de verpleeghuizen te weinig verpleegkundigen werken. Zo kan niet de zorg worden geleverd die nodig is.

Desondanks ontbreekt het dus aan plannen voor de bouw van meer woningen. De bewindsvrouw denkt dat prijsstijgingen in de bouw en de krapte op de arbeidsmarkt een rol spelen ‘bij de overweging van zorgaanbieders om meer terughoudend te zijn bij het investeren in uitbreiding.’

Creperen

"Dit is heel zorgelijk", zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. "Als het kabinet het doel niet haalt, kunnen ouderen niet langer in een eigen huis blijven wonen. Dan worden ze naar een verpleeghuis gedwongen, waar geen plek voor ze is. Dat is echt cru, zo laat je ouderen creperen." 

Zijn collega Hijink (SP) vindt dat het kabinet enorme fouten maakt: "We zitten met een zorginfarct. Er komen veel te weinig woningen bij voor ouderen die zorg nodig hebben. Minister Helder is veel te afwachtend. De overheid zou bijvoorbeeld veel meer zorgbuurthuizen moeten bouwen, kleinschalige woonvormen in de eigen buurt. Als je dat overlaat aan de markt dan dreigen duizenden ouderen over een paar jaar zonder de juiste zorg thuis te zitten. Dat zou rampzalig zijn."