Ga naar de inhoud
Bedankje voor steun

Boeren draaien vlaggen weer om: 'Hoop op betere tijden'

Bij Melkveebedrijf Hoeve 't Ros hangt de vlag weer 'zoals het hoort' Beeld © Privéfoto

De Nederlandse driekleur in een omgekeerde volgorde: al maandenlang is dat op veel plekken in het land het straatbeeld. Maar na de monsterzege van de BoerBurgerBeweging keren boeren de vlag weer om. "We voelden al dat veel mensen achter ons stonden, maar deze uitslag is het bewijs."

Dat zegt Evelyn de Jong van Kaasboerderij Jongenhoeve in Bergambacht tegen RTL Nieuws. Ze is dolblij met de uitslag van BBB die in haar provincie met 13,5 procent in de voorlopige uitslag het hoogst scoorde. "We hebben een kaaswinkel aan huis. De meesten die hier langskomen, zijn dus geen boer. Zij gaven altijd al aan vóór de boeren te zijn. Daarom hadden we al wel het idee dat het land achter ons stond, maar deze uitslag bewijst dat."

'Mensen staan achter ons'

En daarom moest de vlag - die bij De Jong al maanden op z'n kop hing - weer omgedraaid worden: "Gisteravond zagen we de uitslag en toen zeiden we gelijk: die vlag moet weer goed hangen. Dat hebben we daarom vanochtend gelijk gedaan. We zijn ontzettend blij dat zo veel mensen in Nederland achter ons staan, en met de vlag op deze manier laten we dat aan hen zien."

Dat was ook wat boer Walter Luttikhuis dacht. Hij heeft een melkveebedrijf in de gemeente Tubbergen, waar de partij van Caroline van der Plas deze Provinciale Statenverkiezingen maar liefst 58,8 procent van de stemmen haalde. "Daar werd ik zelfs emotioneel van", vertelt Luttikhuis.

'Mijn zoon kan zijn droom weer achterna'

Waarom? "Mijn zoon is 19 jaar en zijn grote droom is om boer te worden. Ik heb het hem de laatste jaren altijd afgeraden. We werden als boeren weggezet als milieuvervuilers, criminelen, voor ons zou er geen toekomst meer zijn in Nederland. Als ouder maak je je dan zorgen om je kind. Nu de BBB zo enorm heeft gewonnen, ben ik weer optimistisch. Mijn zoon kan weer vooruit kijken, zijn droom weer achterna."

Boerenorganisaties roepen op: 'Hang hem weer goed'

Boerenorganisaties Farmers Defence Force en Agractie roepen vandaag alle boeren in Nederland op de Nederlandse vlag weer met de rode kleur boven te hangen. Als 'bedankje' aan alle niet-boeren die de BBB gisteren in het stemhokje steunden. 

"De burgers hebben laten zien dat ze de boeren ondersteunen en niet de coalitie. De komende dagen worden er weer heel wat Nederlandse vlaggen andersom opgehangen om de burgers te bedanken", zei Sieta van Keimpema van FDF.  

Dat beaamt Agractie, die op Facebook schrijft: "Hang de vlaggen vanaf vandaag voor een week weer rechtop! Als dank voor de steun van de bevolking. Als uiting dat wij realistische oplossingen willen."

Vanochtend ging de vlag, die sinds 3 juli vorig jaar omgekeerd met een rouwlint eraan wapperde, dus weer om bij Luttikhuis. "Ik zei het de laatste weken al: 15 maart is de dag des oordeels. 16 maart zou ik de vlag weghalen, of weer goed hangen. Het is dat laatste geworden. Wat ben ik nu trots op Nederland: de vlag hangt weer zoals hij hoort. Een vlag die je uithangt om feest te vieren. En dat is het vandaag, een feestdag."

Ook melkveebedrijf Hoeve 't Ros uit Winterswijk heeft de vlag weer opgehangen 'zoals het hoort', vertelt Ursula te Brake. In haar gemeente stemde 39,4 procent gisteren voor de BBB. "We denken dat er in Winterswijk zo'n driehonderd boeren zijn. Dat betekent dat er hier veel meer mensen op de BBB hebben gestemd dan alleen de boeren: dat voelt als steun en geeft ons hoop."

'Hopen dat er een omslag komt'

Iets wat Te Brake nodig had, geeft ze aan. Haar melkveebedrijf ligt namelijk naast een Natura 2000-gebied. "Het verplicht onteigenen hing als het zwaard van Damocles boven ons hoofd. We hoorden stikstofminister Van der Wal steeds over ons praten en dan dacht je: waar gaat dit heen? En natuurlijk weten we dat we alsnog voor een enorme uitdaging staan met z'n allen in de agrarische sector. Maar we hoorden steeds alleen maar wat niet meer mag, wat wij fout deden. Nu hopen we dat er een omslag komt en we kijken gaan naar wat nog wél kan."

Toch blijft het afwachten, weet Te Brake, want geen enkele uitslag geeft garanties voor haar bedrijf. "Maar Winterswijk heeft onze angsten gehoord en heeft ons begrepen. Ze hebben nagedacht over wat ze gingen stemmen en dat stellen wij zeer op prijs. Daarom voor hen: de vlag weer terug hoe hij hoort."

Ook Caroline van der Plas heeft gereageerd op het omkeren van de vlaggen:

Van der Plas is blij met oproep over goed hangen Nederlandse vlaggen

00:34
BoerBurgerBewegening-leider Caroline van der Plas noemt het omdraaien van de vlaggen een 'hele mooie oproep'.