Ga naar de inhoud
Om lonen en roosters

Staking in bijna alle ziekenhuizen: alleen spoedeisende hulp open

Een eerdere staking in de zorg, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

In tientallen Nederlandse ziekenhuizen legt personeel vanaf 08.00 uur het werk neer. De enige hulp die vandaag geboden wordt is spoedeisend, net zoals op een zondag. Medewerkers zijn boos omdat ze vinden dat ziekenhuizen hun laten zitten – en gaan daarom zelf ook zitten.

Op afdelingen van 64 ziekenhuislocaties staakt het personeel vandaag. Zondagsdiensten, waarbij dus alleen spoedeisende hulp wordt verleend, zijn volgens de vakbonden 'het ultieme stakingsmiddel in ziekenhuizen'. De bonden kondigden de staking vorige maand aan.

Afspraken afgezegd

Hoeveel afdelingen meedoen, verschilt per ziekenhuis. Patiënten die voor vandaag een afspraak hadden staan die niet kan doorgaan, zijn daar volgens ziekenhuizen van tevoren van op de hoogte gesteld.

Personeel doet op deze stakingsdag mee aan allerlei acties in de ziekenhuizen. Zo zijn er toespraken en gaan in meerdere ziekenhuizen medewerkers samen op de grond zitten. Zo willen ze aantonen hoe de werkgeversorganisatie Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hén laat zitten.

'Uittocht personeel tegengaan'

De vakbonden eisen meer loon dan de NVZ biedt. Ook willen de vakbonden een hogere vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten en betere afspraken over roosters. CNV-bestuurder Joost Veldt zegt zo "de uittocht van personeel uit de sector tegen te willen gaan". Veel mensen willen vanwege de hoge werkdruk niet meer in de zorg werken.

Voorzitter van de NVZ, Ad Melkert, wil dat het ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars geld bijleggen om de lonen van het zorgpersoneel te kunnen verhogen. De ziekenhuizen kunnen de geëiste loonsverhogingen niet ophoesten, zegt hij.

Minister Ernst Kuipers heeft eind vorige maand gezegd geen gehoor te geven aan Melkerts oproep.

Stakingsgolf
Lees ook:
Stakingsgolf kan nog een tijd duren: 'Vele miljoenen in stakingskas'