Ga naar de inhoud
Verkiezingen Provinciale Staten

Hoogste opkomst in 36 jaar: ruim 62 procent ging stemmen

Drukte bij een stembureau in Rotterdam Schiebroek Beeld © Peter Hilz / ANP / Hollandse Hoogte

Volgens de eerste exitpolls is de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen uitgekomen op 62,1 procent. Dat is het hoogste percentage in 36 jaar. In 1987 was het 66,3 procent.

Bij de vorige Statenverkiezingen, in 2019, bracht 56 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit. 

Zowel de combinatie PvdA/GroenLinks als BBB maakt nog kans de grootste partij te worden in de Eerste Kamer. De 'linkse wolk' en de BBB zouden zo allebei het kabinet aan een meerderheid kunnen helpen.

BBB
Liveblog:
BBB stevent ook bij waterschappen af op klinkende zege

De VVD levert volgens deze prognose twee zetels in de Eerste Kamer in en houdt er tien over. Het CDA, dat nu nog negen senatoren levert, zou er daar vijf van overhouden. D66 en ChristenUnie verliezen allebei een zetel, zij houden er respectievelijk zes en drie over.

JA21 komt volgens deze prognose met drie zetels in de Eerste Kamer. De huidige fractie van lijsttrekker Annabel Nanninga, die zich na de senaatsverkiezing in 2019 afsplitste van Forum voor Democratie, telt er zeven.

Forum naar 2 zetels

FVD was in 2019 samen met de VVD de grootste partij met 12 zetels, maar heeft na diverse scheuringen in de partij nu nog maar een zetel over. Daar komt er volgens de prognose van Ipsos straks eentje bij.

Bekijk ook: 'Dit is een politieke aardverschuiving'

00:33
De winst van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen is volgens politiek verslaggever Fons Lambie vooral een klap voor de regeringspartijen.