Ga naar de inhoud
Grensoverschrijdend gedrag

Andere omroepen zien geen aanleiding voor extern onderzoek wangedrag

Mediapark (archiefbeeld) Beeld © Jeroen Jumelet / ANP

De ledenomroepen in Hilversum hebben geen plannen om extern, onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de werkcultuur of werkomgeving. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

De NOS kondigde vandaag een extern, onafhankelijk onderzoek aan, na een inventarisatie van misstanden op de werkvloer bij NOS Sport de afgelopen twintig jaar.

BNNVARA voerde de afgelopen tijd wel gesprekken met oud-medewerkers van DWDD die, onder meer in de Volkskrant, melding hadden gemaakt van misstanden bij dat programma. "Daarnaast doen we regelmatig een tevredenheidsonderzoek onder onze medewerkers", zegt een woordvoerder. Ook VPRO laat weten dat er 'geen plannen' zijn voor een extern onderzoek.

NOS
Lees ook:
NOS gaat hele organisatie onderzoeken op werkcultuur

AVROTROS en KRO-NCRV laten weten geen aanleiding te zien voor een dergelijk onderzoek. "Wij doen vaak onderzoek naar de tevredenheid onder de medewerkers", zegt een woordvoerder van AVROTROS. Daarnaast verwijst de omroep naar het grote onderzoek dat de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen onder leiding van oud-politicus Martin van Rijn gaat doen naar misstanden bij de omroepen.

Interne gedragsregels

De EO laat ook weten geen aanleiding te zien of plannen te hebben voor een extern onderzoek. Omroep MAX meldt dat medewerkers regelmatig worden gewezen op 'interne gedragsregels en externe vertrouwenspersoon en meldpunt'. "Bovendien doet de commissie Van Rijn momenteel onderzoek naar de gehele publieke omroep."

Volkskrant:
Lees ook:
Volkskrant: racisme, seksisme en haantjesgedrag heersen bij NOS Sport

Eerder deze week stapte de hoofdredactie van NOS Sport op. De problemen bij de sportredactie hebben veel losgemaakt bij medewerkers op de andere afdelingen, zegt directeur Gerard Timmer. "Daarom vinden we het passend en belangrijk om ook de rest van onze organisatie door professionele, externe ogen te laten bekijken. 

Twee dagen eerder zei Timmer nog 'geen aanleiding te zien' om de rest van organisatie door te lichten:

'Opstappen hoofdredactie NOS Sport niet door onthulling Volkskrant'

01:53
Volgens algemeen directeur van de NOS Gerard Timmer hebben de onthullingen in de Volkskrant zaterdag niet geleid tot het versneld opstappen van de voltallige hoofdredactie van NOS Sport.