Ga naar de inhoud
'Geen grap'

Excuses niet genoeg, aangifte gedaan om ganzen in huis Vindicat

De ganzen, in de hoek van een studentenkamer. Beeld © Dierenbescherming Groningen

De Ganzenstichting, Comité Dierennoodhulp en Dierenambulance Groningen hebben gezamenlijk aangifte gedaan tegen studenten van de Groningse studentenvereniging Vindicat. De studenten hadden twee ganzen in huis gehaald om een grap uit te halen met eerstejaarsstudenten, maar gaven ze niet de ruimte en het eten dat ze nodig hadden.

De Dierenambulance zag zaterdag een verhaal over de ganzen op de lokale nieuwssite Sikkom. Medewerkers herkenden het huis en haalden de ganzen daar op. De dieren hadden een verendek dat flink achteruit was gegaan en waren duidelijk gestrest. Ze hadden in het studentenhuis geen gezonde voeding, maar enkel water en brood. Ook hadden ze geen stro en water om in te zwemmen.

Bij een boer gekocht

Volgens de studenten waren de ganzen een aantal dagen eerder bij een boer gekocht. Het idee was dat ze de kamers van eerstejaarsstudenten onder zouden poepen. Een grap, zo verklaarden ze.

Aangifte
Lees ook:
Aangifte tegen studenten Vindicat: gaven ganzen als grap aan eerstejaars

Maar dat is het niet, zeggen de organisaties, en dergelijke acties mogen ook niet getolereerd worden. "Er is niets grappigs aan om een dier stress en angst te bezorgen", zegt Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp.

Excuses niet genoeg

Dat de studenten hun excuses hebben aangeboden, is ook niet genoeg. Volgens de organisaties moeten ze gestraft worden. " Aan die excuses hebben de ganzen niets. Helaas worden er nog altijd veel van dit soort zogenaamde grappen met dieren uitgehaald door mensen. Die 'grappen' gaan altijd ten koste van het welzijn van de dieren."

Een van de studenten bij wie de ganzen in huis verbleven, heeft de stichting die de ganzen nu opvangt (Bikers for Animals) gebeld en aangeboden alle kosten voor de verzorging van de ganzen te betalen. Vindicat heeft sinds zaterdag veel bedreigingen binnengekregen, die volgens de vereniging zo serieus waren dat de bewoners van het huis uit voorzorg tijdelijk elders wonen. De studenten zijn door de vereniging geschorst.