Het slotdebat aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen leverde meerdere botsingen op tussen de kopstukken van de partijen. Geert Wilders verweet premier Mark Rutte dat hij 'veel mensen pijn heeft gedaan'. PvdA-leider Attje Kuiken noemde FvD-voorman Thierry Baudet 'een dreiging voor democratie en veiligheid'. Intussen werd er buiten geprotesteerd, het getoeter was tijdens het debat te horen.
De gaswinning in Groningen, de stevige inflatie, het woningtekort en de stikstofcrisis waren belangrijke thema's tijdens het slotdebat van de NOS, dat werd gehouden in het Brabantse provinciehuis in Den Bosch.
Lilian Marijnissen (SP) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) wierpen premier Rutte voor de voeten dat die te weinig heeft gedaan om mensen met een krappe beurs te steunen in tijden van stijgende prijzen. "Het gaat zogenaamd fantastisch met de economie, maar uiteindelijk zijn er meer mensen in de armoede", zei Marijnissen.
Dreiging voor democratie
D66-leider Sigrid Kaag viel Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet aan: ze verweet hem de gaskraan in Groningen open te willen houden en klimaatverandering te ontkennen. Ook bekritiseerde ze de vriendelijke houding van Baudet als het om de Russische president Poetin gaat, en zijn oorlog tegen Oekraïne.
PvdA-leider Attje Kuiken voegde daaraan toe dat Baudet een dreiging is voor de democratie en veiligheid.

Baudet reageerde verontwaardigd op de aanval van 'de twee dames'. Volgens hemzelf ontkent hij de klimaatverandering en de oorlog helemaal niet. In zijn ogen laten kabinet en ook oppositiepartijen als de PvdA de boeren stikken. Hij wees op de boeren die buiten het provinciehuis protesteerden. Het getoeter was tijdens het live tv-debat te horen.
Bruine laarzen
"De heer Baudet heeft nog nooit een boer van dichtbij gezien. Misschien heeft hij een paar bruine laarzen thuis staan", sneerde Kuiken. Zij doelde waarschijnlijk op de kleur laarzen die de nazi's droegen. Later zei Kuiken tegen de NOS dat ze deze vergelijking misschien niet had moeten maken.
Kaag en Kuiken wezen overigens ook naar elkaar, als het gaat om klimaatbeleid, en de eerlijke verdeling van de lasten. "Ik denk dat mensen meer hadden verwacht van het kabinet, ook van D66", zei Kuiken. De rekening voor mensen blijft te hoog, en 'de klimaatdoelen blijven achter', zei de sociaaldemocrate.
D66 laat juist klimaatactie zien, wierp Kaag terug. "En niet alleen erover praten langs de zijlijn. Wij doen het." Ze erkende wel dat het kabinet moet 'versnellen' om de doelen te halen. "Het is vijf over twaalf."

BBB-leider Caroline van der Plas, die volgens de peilingen een grote opmars kan maken bij de verkiezingen, zei tijdens dat Nederland met een 'regieakkoord' moet komen over hoe we de ruimte die we hebben in de komende decennia willen verdelen. "Wie heeft welke ruimte nodig in 2050?", zei ze erover.
Jesse Klaver van GroenLinks kwam in botsing met Wilders over immigratie en huisvesting. Volgens Wilders gaat immigratie ten koste van de kansen van Nederlanders op de toch al krappe woningmarkt. Klaver verweet hem daarop 'vreemdelingenhaat'.
Wilders kwam later ook in aanvaring met premier Rutte, die volgens hem verantwoordelijk is voor de kloof tussen burger en politiek. Rutte heeft 'te veel schade' aangericht om aan te kunnen blijven als premier, vindt Wilders. Rutte wierp tegen dat Wilders 'een beetje normaler' moet worden. "Ik vind het zonde dat hij steeds op de tribune commentaar loopt te leveren", zei Rutte.
Boerenprotest
Tijdens het debat protesteerde een groep boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Honderden boeren hadden zich met tractoren verzameld bij de ingang van het provinciehuis. Demonstranten hadden vlaggen en vuurwerk bij zich.
Na afloop moesten de aanwezigen nog een tijd binnenblijven, uit angst dat er anders onrust zou ontstaan, maar na ongeveer een half uur wachten konden zij alsnog het pand verlaten.
Vandaag is het zover en gaat Nederland naar de stembus. Meer daarover lees je in dit artikel.