Ga naar de inhoud
Hoogste beloning ooit

Justitie krikt beloning voor gouden tip Bolle Jos op naar 200.000 euro

De opsporingsfoto van Jos Leijdekkers, verspreid door de politie. Beeld © Politie

Het Openbaar Ministerie heeft de beloning voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van 'Bolle Jos' verhoogd van 75.000 euro naar 200.000 euro. Het is het hoogste tipgeld dat justitie ooit heeft uitgeloofd.

Dat werd vanavond bekendgemaakt in het tv-programma Opsporing Verzocht.

'Bolle' Jos Leijdekkers is volgens justitie een spilfiguur in grootschalige cocaïnehandel in België en Nederland. Hij is daarnaast 'vermoedelijk betrokken bij zeer ernstige gevallen van excessief geweld, waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal', zegt het OM.

Gemarteld

Deze Jillal, ook wel de 'godmother of coke' genoemd, verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. Uit onderschepte berichten komt volgens het OM naar voren dat Leijdekkers 'een rol heeft gespeeld en zelfs verantwoordelijk is voor de verdwijning van Jillal'.

Deze berichten werden verstuurd met pgp-telefoons (pretty good privacy), die veel werden gebruikt door criminelen omdat ze dachten dat de politie de versleutelde berichten niet kon lezen. Later bleek dat de politie wel degelijk meelas. Op een telefoon, die in beslag is genomen in het Marengo-onderzoek, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is als leider van een criminele organisatie, vond de politie foto's van een vrouw die vermoedelijk Jillal is. Uit de foto’s blijkt dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is.

'Godmother
Lees ook:
'Godmother of coke' en 'tante van de onderwereld': wie is Naima Jillal?

In de uitzending van Opsporing Verzocht meldde het OM ook dat de ouders en zus van Leijdekkers in augustus 2022 naar Turkije zijn gereisd. Daar hebben ze Bolle Jos mogelijk bezocht. "Wat 100 procent vaststaat, is dat Leijdekkers en mogelijk ook zijn familie het er nog altijd goed van lijken te nemen."

Honderden kilo's goud

Leijdekkers zou volgens het Openbaar Ministerie betrokken zijn bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. Uit de onderschepte berichten rijst ook de verdenking dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud.

Leijdekkers staat sinds vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst. en op de Europese lijst met 93 meest gezocht msisdadigers.

Het hoogste tipgeld dat het Openbaar Ministerie tot nu heeft uitgeloofd was de 100.000 euro die op het hoofd van Ridouan Taghi werd gezet. Een stichting die werd opgericht door Peter R. de Vries loofde een miljoen uit voor de gouden tip in de cold case van Tanja Groen.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw beeldmateriaal van gezochte zware crimineel 'Bolle Jos'