Ga naar de inhoud
D66 tweede, PVV derde

GroenLinks wint verkiezing onder scholieren, BBB grootste nieuwkomer

Scholieren brengen hun stem uit, vorig jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, in Amersfoort. Beeld © ANP

GroenLinks is de populairste partij onder scholieren in het voortgezet onderwijs en studenten in het mbo. De partij kreeg bij de scholierenverkiezingen 13 procent van de stemmen, gevolgd door D66 (11,8), PVV (10,8), VVD (10,5) en BBB (9,2).

BoerBurgerBeweging is met de vijfde plaats de grootste nieuwkomer. Daarachter volgen op enige achterstand Forum voor Democratie met 6,5 procent, Partij voor de Dieren (5,7), PvdA (4,4) en CDA (4,1).

GroenLinks werd vier jaar geleden ook de grootste onder scholieren en mbo-studenten, toen met 20 procent van de stemmen. De VVD is ten opzichte van toen een opvallende verliezer: in 2019 werd de partij van premier Rutte tweede met 14 procent.

Drenthe kiest PVV, Groningen D66

De grootste nieuwkomer van dit jaar, BBB, werd de grootste in Friesland, Overijssel en Gelderland. GroenLinks won in Utrecht en Zuid-Holland. De combinatie GroenLinks/PvdA werd bovendien de grootste in Zeeland.

In Noord-Brabant en Drenthe gaat de voorkeur van jongeren uit naar de PVV. D66 werd de grootste in Limburg en Groningen, terwijl de VVD in Flevoland en Noord-Holland als grootste uit de bus kwam.

GroenLinks
Lees ook:
GroenLinks grootste bij scholierenverkiezingen, PVV levert in

26.000 stemmen

De top 10 wordt compleet gemaakt door Volt met 3,3 procent van de stemmen. De eerste partij die niet vertegenwoordigd is in de Tweede Kamer is Jezus Leeft op nummer 11, met 3,0 procent van de stemmen.

Bijna 26.000 scholieren en studenten van 77 scholen deden mee aan de scholierenverkiezingen, die voor de 29ste keer werden gehouden. Zij konden stemmen van 27 februari tot vandaag 16.00 uur.