Ga naar de inhoud
Afname was al verwacht

RIVM: stijging van coronabesmettingen valt stil, golf over piek heen

Beeld © ANP

De huidige coronagolf heeft zijn piek bereikt, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het instituut is de stijging van het aantal besmettingen stilgevallen.

Metingen hebben uitgewezen dat het aantal virusdeeltjes in het rioolwater nauwelijks meer stijgt. Ook komen op de zogeheten Infectieradar minder meldingen binnen van gebruikers over coronaklachten. "Vorige week zagen we al dat de stijging in positieve testen in Infectieradar aan het afvlakken was. De afname is wat we verwachtten", aldus het RIVM.

Corona hoort bij het leven

Het instituut meldt niet meer hoeveel mensen een positieve testuitslag kregen bij een GGD. De locaties waar mensen zich kunnen laten testen, gaan komende vrijdag dicht. Volgens de overheid zijn deze locaties niet meer nodig omdat corona bij het dagelijks leven is gaan horen. Het RIVM stopt ook met het melden van het reproductiegetal. Dat cijfer werd in de afgelopen jaren berekend om te meten hoe snel het virus zich verspreidde.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: testen en thuisblijven bij corona per direct niet meer nodig

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook niet meer. In de afgelopen week belandden 659 mensen als gevolg van coronaklachten in een ziekenhuis. De week ervoor ging het om 774 opnames. Het is de eerste keer sinds januari dat de instroom daalt.

In totaal behandelen de ziekenhuizen nu iets meer dan 900 mensen die corona onder de leden hebben, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat aantal is de laatste week redelijk stabiel.