Ga naar de inhoud
Reden onbekend

Advocaten kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong zijn teruggestapt als advocaten van Nabil B. Beeld © ANP

De advocaten van kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij. Dat zei hij vandaag tijdens een nieuwe zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Een reden hiervoor is nog niet gegeven.

De kroongetuige zei dat hij een week geleden van zijn advocaten had gehoord 'dat ze hem niet langer bijstaan'. Nabil B. zei dat hij achter gesloten deuren een toelichting wil geven, in verband met de veiligheid. De rechtbank ging daar na kort beraad mee akkoord. Het is onduidelijk hoe de zaak nu verdergaat.

Advocaat Onno de Jong, die de kroongetuige samen met Peter Schouten bijstond, laat telefonisch weten dat hij niks over de situatie kan zeggen in verband met zijn beroepsgeheim.

Strafzaak Marengo

Aanvankelijk stond een verhoor van de kroongetuige in de zaak van verdachte Saïd R. op het programma. Of en hoe dat verhoor gaat plaatsvinden, is ook niet duidelijk.

Begin deze maand kwam een vernietigend rapport uit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, over de beveiliging van mensen die vermoord zijn rondom het Marengoproces. Nadat B. zich als kroongetuige had gemeld, is zijn broer Redouan evenals advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord.

Advocaten
Lees ook:
Advocaten kroongetuige Nabil B.: top OM moet opstappen om blunders

Het liquidatieproces Marengo draait om de organisatie van hoofdverdachte Ridouan Taghi. Tegen Taghi is levenslang geëist voor het geven van opdrachten voor liquidaties en pogingen daartoe. 

Volgens het OM is hij ook verantwoordelijk voor de moorden op de broer van de kroongetuige (2018), zijn advocaat Derk Wiersum (2019) en Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van de kroongetuige (2021). Taghi wordt formeel niet verdacht van deze drie moorden.

Broer vermoord

Kroongetuige Nabil B. is ook verdachte in het Marengo-proces. Hij heeft in ruil voor strafvermindering verklaringen afgelegd over Taghi en andere verdachten. Kort na de bekendmaking werd zijn onschuldige broer Reduan uit wraak vermoord.

Familieleden van kroongetuige Nabil B. voelen zich sinds die moord niet meer veilig. Ze vrezen zelfs voor een vierde dode rond het grote liquidatieproces Marengo zolang de hoofdofficier van justitie van Midden-Nederland verantwoordelijk is voor hun beveiliging, schrijft een familielid namens de familie in een boze brief die in handen is van RTL Nieuws. Ze eisen dat hij de beveiliging overdraagt. 

Noodkreet
Lees ook:
Noodkreet familie kroongetuige Nabil B.: 'We zijn niet veilig, vierde dode realistisch'

Als voorbeeld staat in de brief dat familieleden niet beveiligd werden als ze op afspraak kwamen bij vertrouwenspersoon Peter R. de Vries.

In een reactie aan RTL Nieuws liet het OM gisteren weten dat binnenkort een andere hoofdofficier van justitie verantwoordelijk wordt voor de beveiliging van de familieleden. 

Veel verdachten, zware beveiliging en liquidaties: dit is het Marengo-proces

02:46
In het Marengo-proces worden zeventien personen verdacht van zes moorden en vier pogingen daartoe. De rechtszaak vindt plaats achter gesloten deuren in een streng beveiligde rechtbank.