Ga naar de inhoud
'Veel stress en angst'

Aangifte tegen studenten Vindicat: gaven ganzen als grap aan eerstejaars

De ganzen, in de hoek van een studentenkamer. Beeld © Dierenbescherming Groningen

Verschillende dierenhulporganisaties gaan aangifte doen tegen studenten van Vindicat. Zij hadden 'als grap' ganzen gekocht om de kamers van hun eerstejaars huisgenoten om te toveren tot kinderboerderij. "De dieren hadden enorm veel stress en angst, we hopen dat de studenten hiervoor gestraft worden."

Dat zegt Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp tegen RTL Nieuws. Ze laat weten dat zij, samen met de Dierenambulance Groningen en de Ganzenbescherming Nederland aangifte gaat doen, een afspraak bij de dierenpolitie is al gemaakt. "Want dit soort grappen mogen we niet tolereren."

Angstige en beschadigde ganzen

Zaterdagochtend kreeg stadsblog Sikkom een foto binnen van een gans die in een studentenkamer liep. Toen die gepubliceerd werd, en daarna door medewerkers van de Dierenambulance Groningen werd gezien, zijn dierenverzorgers naar het studentenhuis gegaan. Daar troffen zij twee angstige en beschadigde ganzen aan.

Hakenkruis

Op de foto die van buiten werd gemaakt van de gans, was ook een hakenkruis op de muur van de studentenkamer te zien. Vindicat zegt in een verklaring dat dit teken pas zichtbaar werd tijdens het leeghalen van de kamer, 'bij het verplaatsen van wandkasten'. 

"We weten niet hoe ze er gekomen zijn en hoe lang ze er al zaten. Iedereen - zowel jong als oud - distantieert zich hier natuurlijk volledig van. Laat duidelijk zijn dat er in ons huis geen enkele ruimte is voor dit soort weerzinwekkende tekens en dat dit dus ook volledig los stond van wat we met de huisgenoten wilden uithalen. De kamer is meteen opnieuw geschilderd."

"Je moet je voorstellen dat die ganzen eerst op een weide liepen, samen met hun soortgenoten, en nu zaten ze vast in een huis. Ze konden niet baden, geen natuurlijk gedrag vertonen, ze konden geen kant op", vertelt Van de Werd. "Ze waren daar in een kamer neergesmeten als grap, om maar zo veel mogelijk poep achter te laten in het studentenhuis."

"Als je dit al grappig vindt, ga dan naar een kinderboerderij toe en schep daar al het poep weg wat je maar kan vinden. Maar hoe dom ben je als je dit kan doen?"

Studenten geschorst

Het is duidelijk, Van de Werd is nog steeds heel boos. De reactie van Vindicat, die de leden voor onbepaalde tijd heeft geschorst, vindt zij dan ook niet voldoende.

Inspectie
Lees ook:
Inspectie haalt 21 verwaarloosde chowchows weg bij broodfokker

Vindicat noemde het voorval in een persverklaring 'uitermate beschamend en onthutsend' en stelde dat 'wat is gebeurd, absoluut niet kan'. De studenten zelf zien dat inmiddels ook in, schreef de studentenvereniging. De studenten lieten weten dat zij onvoldoende door hadden dat dit 'absoluut niet grappig was' en zeiden 'enorme spijt te hebben'.

'Aangeboden om vrijwilligerswerk te doen'

De twee ganzen zouden volgens hen één dag in de kamer van het studentenhuis verblijven, de dieren zouden 'als verrassing na de vakantie' zijn gekocht. "Het is achteraf niet uit te leggen, dat we niet bedacht hebben hoe stressvol dit voor de dieren geweest heeft moeten zijn. We hebben dit volledig verkeerd ingeschat." De studenten zouden hebben aangeboden vrijwilligerswerk te verrichten voor de dierenambulance.

Van de Werd wil een zwaardere straf. "Ze hebben de dierenwet op verschillende punten overtreden: daar moeten zij voor gestraft worden. Ook omdat het een keer afgelopen moet zijn met studenten die denken dat ze dieren kunnen gebruiken voor dit soort grappen. Deze studenten nu straffen, laat andere studenten in de toekomst hopelijk twee keer nadenken voor ze dit doen."

Meer
Lees ook:
Meer vrouwen dan mannen naar hbo en universiteit (en dat is al decennia zo)

Vindicat is vaker in opspraak gekomen vanwege misstanden binnen de vereniging. Zo dook in 2016 een zogenoemde bangalijst op met namen van vrouwelijke leden met foto, contactgegevens en hun bedprestaties. Meerdere leden werd destijds geschorst. In juni van 2021 werd weer een bangalijst verspreid, waarna het Vindicat-bestuur de maker voor onbepaalde tijd schorste.

En een studentenfeest in natuurgebied Kardinge in Groningen liep datzelfde jaar volledig uit de hand toen stadsbussen beschadigd werden en de mobiele eenheid werd opgeroepen.